Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Navaľnyj mal byť údajne vymenený za agenta FSB Krasikova
Zdielať na

Navaľnyj mal byť údajne vymenený za agenta FSB Krasikova

MOSKVA/LONDÝN / Tím spolupracovníkov ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tvrdí, že v dňoch pred jeho smrťou bola dohoda o jeho výmene už v záverečnej fáze. Britská stanica BBC, ktorá túto správu priniesla tiež, poznamenala, že toto tvrdenie nateraz nedokáže potvrdiť z iných zdrojov.

Šéfka Medzinárodného Fondu boja proti korupcii (Anti-Corruption Foundation) Marija Pevčich v pondelok 26. februára na sociálnych sieťach vyhlásila, že Navaľného tím pôsobiaci v exile dostal večer 15. februára potvrdenie o tom, že rokovania o výmene Navaľného sú v záverečnej fáze. Nasledujúci deň však bola ruskými väzenskými úradmi oznámená smrť Navaľného.

"Doslova v tieto dni mal byť (Navaľnyj) vymenený," napísala na sieti Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová s tým, že ruskému prezidentovi Vladimirovi "Putinovi bola predložená ponuka".

​Jeho zabitím sa malo zabrániť výmene za agenta ruskej tajnej služby

Pevčich v pondelok 26. februára v relácii strímovanej na platforme YouTube vyhlásila, že Navaľnyj bol vo väzenskej kolónii zabitý, aby sa zabránilo jeho výmene za agenta ruskej tajnej služby FSB Vadima Krasikova. Krasikov si v Berlíne odpykáva doživotný trest za vraždu bývalého čečenského poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho.

"Putinovi bolo jasne povedané: Krasikov sa dá získať iba výmenou za Navaľného," uviedla Pevčich, podľa ktorej však Putin nebol ochotný zmieriť sa s tým, že by bol Navaľnyj prepustený na slobodu. Putin však podľa Pevčich uvažoval tak, že ak je Západ "v zásade pripravený vymeniť Krasikova", potom sa treba "zbaviť predmetu vyjednávania".

Putin chcel získať Krasikova naspäť

Pevčich vo videu na platforme YouTube doplnila, že sa diskutovalo o dohode o výmene Krasikova za Navaľného a dvoch občanov USA. Aj nemecký denník Bild napísal, že Spojené štáty, Rusko a Nemecko diskutovali o výmene Navaľného a že politik sa údajne chystal na prepustenie. Na týchto rokovaniach sa podľa Bildu zúčastnili Moskva, Washington a Berlín. Putin chcel získať Krasikova a hovorilo sa, že výmenou zaňho prepustí Navaľného, napísal Bild.

Putin o Krasikovovi hovoril aj nedávno v rozhovore s kontroverzným americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. RFE/RL však dodala, že Putin pri tom priamo nespomenul Krasikovovo meno. Podľa informácií, ktoré boli poskytnuté Mariji Pevčich po Navaľného smrti, ​​návrh na takúto výmenu Navaľného za Krasikova Putinovi sprostredkoval ruský oligarcha Roman Abramovič.

Nápad na takúto humanitárnu výmenu sa zrodil v tíme Navaľného spolupracovníkov pred dvoma rokmi. Tento plán pomohol vymyslieť a zrealizovať známy investigatívny novinár Christo Grozev, ktorý hľadal a identifikoval agentov ruskej tajnej služby, za ktorých by bolo možné vymeniť nielen Alexeja Navaľného, ​​ale aj ďalších politických väzňov.

Navaľnyj mal byť súčasťou výmeny väzňov

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj, ktorý podľa úradnej správy 16. februára zomrel v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom, bol blízko prepustenia v rámci výmeny väzňov medzi Moskvou a Washingtonom. Uviedli to v pondelok 26. februára podľa ruskojazyčného serveru BBC Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová a spolupracovníčka Marija Pevčichová, podľa ktorej mali Spojené štáty Navaľného a dvoch amerických občanov vymeniť za Vadima Krasikova. Ten si v Nemecku odpykáva doživotie za vraždu.

"Vieme, prečo Alexeja zabili práve teraz. Presne v týchto dňoch ho mali vymeniť. Putin dostal ponuku," uviedla Jarmyšová s odvolaním sa na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Navaľnyj mal byť v najbližších dňoch vonku," povedala Pevčichová podľa agentúry Reuters. "Večer 15. februára som dostala potvrdenie, že rokovania sú v záverečnej fáze. Dňa 16. februára bol Alexej zabitý," povedala Pevčichová vo videu. Putin podľa nej neuniesol predstavu, že by bol Navaľnyj na slobode.

BBC poznamenáva, že tvrdenie Navaľného spolupracovníčok nemožno potvrdiť. Pevčichová nevysvetlila, prečo Putin neodmietol Navaľného vymeniť, ak bol proti, poznamenal Reuters. Moskva ani Washington tieto informácie zatiaľ oficiálne nekomentovali. Nemecká vláda sa podľa agentúry Reuters k záležitosti odmietla vyjadriť.

​Reuters ďalej píše, že mu jeden z ruských zdrojov povedal, že s výmenou súhlasili Navaľnyj aj jeho manželka. "Plán pôvodne počítal s výmenou, ktorá sa týkala iba Gershkovicha. Jediný, za koho bol Putin pripravený ho vymeniť, bol Krasikov. Nemci boli ale kategoricky proti, pretože to bol americký problém. Keď sa v pláne objavil Navaľnyj, Nemci nakoniec súhlasili," uviedol zdroj.

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval Putinov režim predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení a postupne si vypočul tresty 2,5 roka, deväť rokov a 19 rokov väzenia. Vinu odmietal a svoje uväznenie pričítal snahe režimu umlčať všetkých odporcov a kritiku. Vlani v decembri ho úrady premiestnili do väzenia na Sibíri, kde podľa nich 16. februára náhle zomrel. Ruská opozícia aj rad západných predstaviteľov pripisuje vinu za Navalného úmrtie Putinovi. Kremeľ poprel, že by sa na jeho smrti podieľal štát, úmrtný list podľa Navalného spolupracovníkov uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou, píše Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy