Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Premiér zvolal bezpečnostnú radu pred rokovaním v Paríži
Zdielať na

Premiér zvolal bezpečnostnú radu pred rokovaním v Paríži

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico (Smer-SD) zvolal na pondelok 26. februára ráno bezpečnostnú radu a vládu, rokovať chce aj s koaličnými partnermi. Urobil tak v súvislosti s plánovaným stretnutím partnerov z Európskej únie a NATO v Paríži, kde by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine. Premiér o tom informoval na sociálnej sieti.

"Z informácií o témach, o ktorých máme v pondelok hovoriť, ide mráz po chrbte. Aj preto musím ráno hovoriť s bezpečnostnými, spravodajskými a politickými zložkami štátu," vyhlásil premiér. Priblížil, že na rokovaní vo Francúzsku by sa mali zúčastniť partneri z EÚ a NATO, venovať by sa mali práve Ukrajine.

Západ má podľa neho dve možnosti, a to buď ďalšiu eskaláciu napätia a vojenskú podporu Ukrajiny, alebo predstaví zmysluplný mierový plán. Fico očakáva prvú možnosť.

Premiér vylúčil prípadnú účasť slovenských vojakov na území Ukrajiny

Fico zopakoval, že konflikt u našich východných susedov nemá vojenské riešenie. Slovensko sa bude podľa neho naďalej orientovať na pomoc civilného a nesmrtiaceho charakteru. Vláda chce naďalej pomáhať Ukrajine pri odmínovaní. "Uvažuje sa o ďalších strojoch, ktoré by mohli pomôcť. Je to nesmrtiaca pomoc," dodal s tým, že Slovensko bude pomáhať, pokiaľ ide aj o tréning ľudí tu na Slovensku. Deklaruje, že Slovensko nebude na Ukrajinu posielať žiadne zbrane ani náboje.

V Paríži sa má podľa Fica rokovať o "novej kvalite, novom rozsahu podpory Ukrajiny v nasledujúcom období." Tézy rokovania svedčia podľa neho o tom, že na Ukrajine to ani zďaleka nejde tak, ako sa očakávalo.

"Dohodli sme sa, že nebudeme podávať nikdy žiadny návrh na vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu," povedal Fico. Téme sa pondelok venovala Bezpečnostná rada SR, následne aj vládny kabinet. Na rokovanie prišli tiež lídri koaličných strán - šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini a predseda SNS Andrej Danko.

Podľa Fica vyslanie vojakov vyplýva z téz rokovania v Paríži

Z téz rokovania v Paríži podľa premiéra vyplýva, že viaceré členské štáty NATO a EÚ uvažujú o tom, že na bilaterálnej báze pošlú na územie Ukrajiny svojich vojakov. Slovensko podľa neho vidí obrovské bezpečnostné riziká v bilaterálnych dohodách s členskými štátmi NATO a EÚ. Prítomnosť cudzích vojakov na Ukrajine podľa neho vytvára pre SR bezpečnostné riziká.

Rokovanie v Paríži označil slovenský premiér za "bojovú" poradu. "Pre mňa je dnešná porada potvrdením, že stratégia Západu úplne zlyhala, pokiaľ ide o Ukrajinu. Napriek tomu chcem ísť na toto rokovanie v konštruktívnej atmosfére a konštruktívne pripravený. Hoci z téz, o ktorých sme rokovali, ide mráz po chrbte," priblížil. Fico nekonkretizoval, na aký účel by boli na územie Ukrajiny vyslaní vojaci na základe bilaterálnych dohôd.

Peter Pellegrini plne podporuje postoj premiéra Fica

Peter Pellegrini sa plne stotožňuje s postojom vlády, že Slovensko na základe bilaterálnej dohody nepošle na územie Ukrajiny žiadneho svojho vojaka. Zároveň súhlasí, aby pomoc Slovenska Ukrajine pokračovala ako doteraz. Uviedol to po pondelkovom rokovaní vlády a zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

"V prípade, že dôjde k takémuto posunu a na Ukrajine budú umiestnené vojenské systémy, obsluhované vojakmi z cudzích krajín, to osobne považujem za eskaláciu napätia. Takže plne podporujem vládu v postoji, že Slovensko nepošle na Ukrajinu žiadneho vojaka, ale bude naďalej pokračovať v rozumnej a konštruktívnej spolupráci ako doteraz," uviedol. Považuje za chybu, že v materiáli nebola ani zmienka o začatí mierových rokovaní.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho si môžete pozrieť tu:

Podľa SaS je to cynická snaha Fica prekryť nepopulárne témy

Opozičná strana SaS považuje zvolanie pondelkovej Bezpečnostnej rady SR o cynickú snahu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prekryť nepopulárne témy vlády v súvislosti s tzv. promafiánskym balíčkom. "Robert Fico konšpiruje a zneužíva tému vojny na Ukrajine len preto, aby prekryl problémy a neúspechy svojej vlastnej vlády. Napriek tomu, že o samite sa vie už od štvrtka, Fico tvrdí, že má súvis s jeho kritikou Západu. Prikladá si tak väčšiu dôležitosť, než v skutočnosti má. Vyslanie našej armády je pritom zvrchovaným aktom Národnej rady SR," uviedol v stanovisku podpredseda SaS a predseda poslaneckého klubu Branislav Gröhling.

Gröhling tvrdí, že obviňovať našich zahraničných partnerov "pomaly z pokusu o puč" je na hranici zdravého rozumu. "Robert Fico by si mal uvedomiť, že týmito konšpiráciami je nielen na smiech, ale poškodzuje aj Slovenskú republiku. Účelovo a manipulatívne nás totiž ťahá na Východ," dodal poslanec.

Česká ministerka obrany nepočula o plánoch vyslať na Ukrajinu vojakov

Česká ministerka obrany Jana Černochová reagovala na tvrdenia predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý to údajne čítal v poznámkach k pondelkovej konferencii v Paríži, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Nič také som zatiaľ nečítala, nepočula. Počkám, s čím príde pán premiér (Petr Fiala) a s čím nás ako ministrov a Bezpečnostnú radu štátu oboznámi, a podľa toho budeme o týchto záležitostiach ďalej diskutovať," povedala šéfka českého rezortu obrany.

"Ja som nečítala poznámky, ktoré čítal pán premiér Fico. Ja len chcem, aby sa konečne európske krajiny dohodli na naozaj silnej podpore Ukrajiny. A pokiaľ tá silná podpora Ukrajiny bude v tom zmysle, že budeme ako krajiny viac participovať na bezpečnostných opatreniach, rozhodne nebudem proti," dodala ministerka.

Úplne inak vidí prácu premiéra Fica exminister zahraničných vecí a kandidát na prezidenta Ivan Korčok. V súvislosti s Ukrajinou hovorí, že premiér šíri konšpirácie a hoaxy. Vyjadrenie Ivana Korčoka si môžete pozrieť tu:

​Plnú podporu má naopak premiér Fico u ministra zahraničných vecí Juraja Blanára. Jeho vyjadrenie si môžete pozrieť vo videu:

​Robert Fico chce iba zakamuflovať svoje vlastné problémy, uviedla Veronika Remišová. Podľa nej premiér otvorene klame ľudí, zastrašuje ich a robí hanbu nielen v Európe, ale aj vo svete. Vyzvala ho, aby sa predovšetkým sústredil na obranyschopnosť Slovenska. Vyjadrenie Veroniky Remišovej nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy