Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci hľadajú spoločné riešenie a vidia ho v zastropovaní cien. Inak hrozí zrútenie trhu
Zdielať na

Europoslanci hľadajú spoločné riešenie a vidia ho v zastropovaní cien. Inak hrozí zrútenie trhu

ŠTRASBURG / Prudký nárast cien energií rieši už aj Európsky parlament. Ak by totiž zaviedli jednotlivé krajiny iba svoje vlastné opatrenia, trh s energiami by sa mohol zrútiť. Riešenia by preto mali by celoeurópske. Jedným z nich je dočasné zastropovanie cien energií.

Pred pol rokom sa riešilo, či vôbec energie budú. Teraz to už problém nie je. Problémom je ich extrémna cena. "Oddeliť ceny plynu od ceny elektriny ako prvý krok by bolo naozaj to najlepšie," informuje europoslanec Martin Hojsík. Európsky parlament chce preto kompletne prekopať európsky trh s energiami a zrušiť vzájomné naviazanie elektriny a plynu.

"Ceny elektrickej energie sa odvíjali od cien zemného plynu v situácii, kedy zemný plyn sa stal reálne ruskou zbraňou v boji proti Ukrajine, v boji proti nám Európanom," povedal europoslanec Vladimír Bilčík. Dobrovoľné šetrenie 15 % spotreby v členských krajinách zatiaľ zostáva, ale dohaduje sa na dočasnom zastropovaní cien, až kým tieto rapídne výkyvy neskončia.

"Zároveň v podstate, aby sme celoeurópsky zdanili všetkých tých, ktorí dnes zarábajú na vysokých cenách plynu a elektriny," vyjadril sa europoslanec Peter Pollák. Peniaze následne alikvotne využijú členské krajiny na vykrytie sumy medzi zastropovanou a trhovou cenou. V europarlamente sa ale nešetrilo ani kritikou. Podľa europoslanca Roberta Hajšela prichádzajú návrhy opatrení neskoro, mali tu byť už pred letom. "Vedeli sme, že ak prijímame programy sankcií a voči Rusku, Rusko bude odpovedať. Vedeli sme a o manipuláciách s cenami na trhu," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy