Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces v kauze Dobytkár. Vypovedali obžalovaní
Zdielať na

Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces v kauze Dobytkár. Vypovedali obžalovaní

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde 14. septembra pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár. V procese ide o miliónové úplatky pri prideľovaní agrodotácií v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, skupina obžalovaných mala na úplatkoch vybrať a zlegalizovať milióny eur.

Partika vinu popiera

Svoju výpoveď doplnil obžalovaný bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika, svoju vinu popiera. Partika reagoval na výpoveď hlavného obžalovaného veterinára Ľubomíra Kropila v súvislosti s tabuľkami, ktoré boli zaistené pri domovej prehliadke. Upozornil na to, že uvedené sumy nesedia s obžalobou a počty projektov nie sú v súlade s počtami skutkov v obžalobe. Ľubomír Partika žiadal doplniť svoju výpoveď a reagovať na otázky, ktoré vzišli po výsluchu obžalovaného veterinára. 

Ľubomír Kropil na pojednávaní v júni čiastočne priznal spáchanie trestných činov podplácania. Trestné činy prijímania úplatku a legalizácie príjmov poprel. Obžalovaný veterinár sa obhajoval tým, že prostredníctvom svojej firmy pomáhal vypracovávať žiadosti na Pôdohospodársku platobnú agentúru. Vo výpovedi povedal, že jeho výpovede v rámci prípravného konanie urobil pod nátlakom v zlom zdravotnom stave vo väzení. Na júnovom pojednávaní boli vypočutí aj Ľubomír Partika a Martin Kvietik, obaja popreli skutky, z ktorých sú obžalovaní. Medzi obžalovanými je nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorého na súde obhajuje exminister vnútra Robert Kaliňák a právny zástupca Marek Para. Bödörova obhajoba od začiatku hovorí o manipulácii s dôkazmi počas vyšetrovania a spochybňujú celú obžalobu.

Kaliňák senát upozornil na to, že médiá zverejnili informácie o hrubej manipulácii trestných konaní počas prípravného konania, ktoré za posledné dva roky riešila Národná kriminálna agentúra. Požiadal súd, aby oslovil úrad inšpekčnej služby a zabezpečil, doložil dôkazy z predmetného spisu policajnej inšpekcie, keďže je pravdepodobné, že sa tak mohlo stať aj v kauze Dobytkár. "Vyplýva to aj z dôkazov, ktoré dodnes nikto nevyvrátil. Nie je možné dosiahnuť spravodlivý súd bez toho, aby sme nemali k dispozícii všetky informácie o manipulácii trestných konaní v prípravnom konaní. Svedčia o tom, že sa vyrábali falošné dôkazy, vydierali až mučili jednotliví obvinení. Dobytkára to predtým obchádzalo, ale dnes sa ukazuje, že aj v tejto kauze dochádzalo k manipuláciám, sú o tom nahrávky, zaistené elektronické stopy a výpovede svedkov," konštatoval Kaliňák.

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na osem fyzických osôb  päť právnických osôb v auguste minulého roka. Kauzy sa týka rozsiahly spis, ktorý obsahuje 75 zväzkov v rozsahu 35-tisíc strán. Vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry ukončil vyšetrovanie kauzy v júly minulého roka. Počas vyšetrovania polícia zdokumentovala 95 skutkov. Proces bude pokračovať 27. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy