Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stopercentná ochrana pred búrkami v horách neexistuje. Tieto rady vám môžu zachrániť život
Zdielať na

Stopercentná ochrana pred búrkami v horách neexistuje. Tieto rady vám môžu zachrániť život

VYSOKÉ TATRY / Zranený poľský turista, ktorého pod Kriváňom nepriamo zasiahol blesk, zostáva hospitalizovaný v popradskej nemocnici. Je mimo ohrozenia života. Odkázal, že o nešťastí hovoriť zatiaľ nevládze. Jeho kamarát priamy zásah bleskom neprežil. Náš štáb zaujímalo, či sa dá podobným tragédiám predísť.

Blesk je silným prírodným elektrostatickým výbojom, je to nevyspitateľný živel. Stopercentná ochrana v horách pred ním neexistuje. Ak sa dostanete do búrky, prežitie je otázkou šťastia. "Dôjde ku vzniku arytmie a dôjde k okamžitému zastaveniu srdca. Pokiaľ nie je na mieste záchranár, ktorý nezačne okamžite resuscitovať, tak človek nemá šancu," informuje raditeľka Horskej záchrannej služby Iveta Križalkovičová.

V ohrození sú aj tí, ktorí sa nachádzajú v blízkosti zásahu. Blesky sprevádza tlaková vlna, pri ktorej môže človek stratiť stabilitu alebo dostane vedľajší výboj. "Tým, že prejde elektrický prúd do oblasti mozgu, tak môže byť práve zmätený, môže stratiť vedomie, môže dôjsť k obrne dýchacích svalov, to znamená, že môžu nastať všetky možné situácie, ktoré si vieme predstaviť," hovorí Iveta Križalkovičová. Počas búrky neutekajte, vytvárate nebezpečné krokové napätie. Taktiež sa neodporúča skrývať pod skalou a ani pod stromom, môžete vytvoriť skratový mostík. 

Pokiaľ máte nepremokavú podložku, sadnite si na ňu a prikryte sa pršiplášťom alebo nepremokavou bundou. Búrky v horách začínajú okolo poludnia, samotnej búrke v horách sa dá vždy vyhnúť. Aktuálne predpovede vždy nájdete na stránke Horskej záchrannej služby. Každú túru si dopredu naplánujte a sledujte predpovede počasia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy