Michelinské reštaurácie lákajú turistov. Prečo Slovensko stále čaká na svoju hviezdu?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
SLOVENSKO / Michelin rozširuje svoju mapu a v Česku pribúdajú nové hviezdy, no Slovensko zostáva zatiaľ mimo tohto zoznamu. Otázkou je, čo by sme museli ponúknuť, aby si nás všimli aj tajní inšpektori. A pridali sme aj malý prieskum - ktoré slovenské jedlo by podľa ľudí malo ako prvé dostať vlastnú hviezdu?
Reštaurácie lákajú turistov
Športovci majú medaile na olympiáde, žiaci vysvedčenie. No a reštaurácie a kuchári zase michelinskú hviezdu.
"Klientela z nemecky hovoriacich krajín alebo aj z iných krajín Európy sa začína po týchto reštauráciách pozerať a začínajú prichádzať, " opisuje šéfkuchár Daniel Tilinger.
"Keď ste veľmi kreatívni v jedle a v podstate nikto tak nevarí ako Vy, tak je to veľmi jasné, že vynikáte. A to sú tie hviezdy, " vyjadruje sa vydavateľ Falstaff Slovensko Radoslav Nackin.
Síce michelinskí inšpektori už prekročili hranice českej metropoly. Nateraz to vyzerá tak, že územie Bratislavy tak skoro nenavštívia.
"Prvá pražská reštaurácia, ktorá získala michelinskú hviezdu, bola reštaurácia Allegro. Bolo to v roku 2008, " vysvetľuje český youtuber, recenzent a spisovateľ Jindřich Husička, známy ako Pán Plešatý.
Prečo komisári neprídu na pozvanie?
Teraz sa určite pýtate, prečo tí komisári neprídu len tak, keď ich pozveme, tak tu máte odpoveď.
"Jednajú s jednotlivými inštitúciami štátnymi tam je nejaký poplatok, ktorý je na jeden rok stanovený v dohode na tri alebo päť rokov, podľa veľkosti krajiny, " pokračuje Daniel Tilinger.
"Každá krajina, ktorá vstupuje do rokovaní s Michelin guide, musí prejsť takzvaným auditom. Žiadna skúmaná krajina do jeho priebehu nezasahuje. Výsledky auditu už ministerstvo má. Je však neverejný. Prebiehajú ďalšie negociácie rokovania, " znie stanovisko Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.
"Agentúra Czech tourism sa rozhodla Michelin zaplatiť. Myslím, že to je niečo málo cez 30 miliónov českých korún a máme zmluvu na tri roky, " dodáva Jindřich Husička.
Hodnotia v tajnosti
Inšpektori v utajení hodnotia najmä jedlo, ale nielen to.
"Celkový komplex tej obsluhy, jedla a možno reštaurácie, " pokračuje Radoslav Nackin.
Aké slovenské jedlo by si zaslúžilo ocenenie?
Síce ocenenie od Michelin dostávajú samotné reštaurácie, nás zaujímalo, akému slovenskému jedlu by ho dali ľudia.
"Ja si myslím, že hovädzia kôprovka alebo segedín, " s úsmevom hovorí Radoslav Nackin.
"Taký dobrý segedín, čo dnes vedia spraviť na taký modernejší spôsob, "
"Neviem, či to je slovenské, ale pečená krkovička s knedľami a kapustou, " povedala opýtaná okoloidúca.
"Slovenská kapustnica je veľmi dobrá. Alebo nejaké iné mäsko dobré, " dodáva ďalší opýtaný.
Hoci naši šéfkuchári pripravujú rôzne špičkové jedlá, Slovensko zatiaľ recept na to, ako doniesť michelinskú hviezdu stále nemá.
Pozrite si čo prinesie Falstaff Slovensko