Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe Slovenska chýba kľúčový liek, ľudia sú zúfalí
Zdielať na

Na východe Slovenska chýba kľúčový liek, ľudia sú zúfalí

MEDZILABORCE / Kardiakom chýba liek na úpravu vysokého tlaku a adekvátna náhrada zaň neexistuje. Lekárnici nevedia, kedy sa dôležité tabletky dostanú znova na trh. V kardiologickej ambulancii v Medzilaborciach už evidujú aj nežiaduce následky výpadku - infarkt či cievne mozgové príhody. Pacientov, ktorým ho nevedia nahradiť, posielajú na urgent a do nemocníc.

Potvrdil to prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. Ide o liek na liečbu vysokého tlaku krvi a v kombinácii s inými látkami aj na cievne príhody či ako prevencia trombóz. Vysadiť ho len tak nemožno. "Jediný liek, ktorý vypíšeme, je Urapidil. Časť pacientov tým trpí, prišli aj nežiaduce príhody. Či už infarkt alebo cievna mozgová príhoda, krvácanie do mozgu, boli aj také fatálne následky," smutne konštatuje kardiologička Tatiana Hrabovčinová. Pacienti dospeli do štádia, v ktorom prosia lekárne, aby im odložili potrebné tabletky.

Podľa hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, Magdalény Jurkemíkovej, inštitúcia "nedisponuje zákonnými mechanizmami, ktoré by umožňovali zabezpečiť dostupnosť liekov na slovenskom trhu". Lekárnici v Medzilaborciach sa s receptami pacientov na Urapidil stretávajú denne. Ľudia ho zháňajú ako sa len dá. 

Kardiologička vysvetľuje, že výpadok je citeľný. Pri menej vážnych prípadoch kombinujú, ako sa len dá. "Vieme to riešiť, ale nie u všetkých pacientov. Hovorím im, pri ktorých liekoch si môžu navýšiť dávkovanie, ale kto má nežiaduce účinky, tam je to problematické. Musí sa to riešiť cez urgent, cez nemocnicu," uviedla Hrabovčinová.

Podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv sú pri výpadkoch liekov rôzne dôvody. Od nedostatku personálu cez chýbajúce suroviny až po mimoriadne situácie ako pandémia či vojna na Ukrajine a s tým spojený vyšší dopyt po niektorých látkach. "Na úrovni Európskej liekovej agentúry vznikol nový výbor, ktorý koordinuje v rámci Únie urgentné opatrenia na výpadky liekov spôsobené mimoriadnymi krízovými udalosťami v oblasti verejného zdravia," povedala hovorkyňa.

Doktorka ale vysvetľuje, že ak má pacient aj ďalšie závažné diagnózy, iná alternatíva lieku preňho prípustná nie je. "S diagnózami ako diabetes alebo ochorenie obličiek sa bez toho lieku nezaobídu. U nich je potrebný," uzavrela Hrabovčinová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy