Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Právnik Pčolinských mal zobrať úplatok, NAKA vykonala raziu v jeho firme
Zdielať na

Právnik Pčolinských mal zobrať úplatok, NAKA vykonala raziu v jeho firme

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zasahuje v advokátskej kancelárii v Starom Meste. Sídlia v nej aj právnici, ktorí zastupujú členov rodiny Pčolinských.

Podľa informácií TV JOJ zobral právnik Marián Bošanský úplatok v minimálne štvorcifernej hodnote. K situácii sa vyjadrovať nechcel, momentálne je na dovolenke v zahraničí. V prípade, že sa preukáže, bude môcť spolu s ním byť obvinená aj celá advokátska kancelária. 

"Boli sme informovaní o tom, že v advokátskej kancelárii sa má vykonať prehliadka jej priestorov. Vyplýva to z Trestného poriadku, no aj stanov a predpisov advokátskej komory. Povinnosťou orgánov činných v trestných konaní je nás o takomto niečom informovať, hlavne aby nedošlo k porušeniu advokátskeho tajomstva. Advokát je povinný zachovať mlčanlivosť a v prípade prehliadky je nutné citlivo skúmať, či nebolo porušené," uviedol člen predsedníctva Slovenskej advokátskej komory Peter Erdős.

"Dňa 16.08.2022 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dve fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie. Konkrétne ide o JUDr. M. B., R. Š. a advokátsku kanceláriu zo spáchania pokračovacieho prečinu podplácania (podľa § 333 ods. 1, ods. 2 písm. b) Trestného zákona). Obvinenie súvisí s konaniami na Inšpekcii životného prostredia Slovenskej republiky. Vo veci aktuálne prebiehajú procesné úkony, preto bližšie informácie nie je možné poskytnúť," uviedol hovorca Prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Marián Bošanský je podpísaný pod viacerými verejnými publikáciami IŽP, spolu s už spomínanou spoločnosťou (tiež obvinenou v prípade ako právnická osoba). Na portáli ICLG, ktorý zverejňuje zákony a právne stanovy zo sveta, napríklad v marci zverejnil report inšpekcie o nových zmenách v slovenských klimatických zákonoch. Inštitúcia ho ako právneho zástupcu uvádza aj vo svojej Správe o environmentálnej kontrole spred dvoch rokov, čo značí, že v kontakte boli dlhšie.

Správu budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy