Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Dóme sv. Alžbety v Košiciach sa rozlúčili s kardinálom Tomkom
Zdielať na

V Dóme sv. Alžbety v Košiciach sa rozlúčili s kardinálom Tomkom

KOŠICE / V Dóme svätej Alžbety v Košiciach sa 16. augusta konal pohreb slovenského kardinála Jozefa Tomka, emeritného prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov. Pohrebnú svätú omšu celebroval kardinál a emeritný arcibiskup Dominik Duka z Prahy. Koncelebrantmi boli emeritný krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz a ostrihomsko-budapeštiansky arcibiskup a maďarský prímas, kardinál Péter Erdő. Svätá omša prebiehal v latinskom a slovenskom jazyku.

Na poslednej rozlúčke s kardinálom sa zúčastňujú tisíce ľudí, medzi nimi aj najvyšší ústavní činitelia ako prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda NR SR Boris Kollár a predseda vlády SR Eduard Heger. Pre tých, ktorí sa do katedrály nedostali, je na námestí pred Urbanovou vežou veľkoplošná obrazovka s priamym prenosom z obradu. Do katedrály sv. Alžbety, kde vystavili kardinálove telesné pozostatky k verejnej úcte, prišlo podľa hovorcu košickej arcidiecézy Jaroslava Fabiana približne 9 000 ľudí. Následne sa s ním ďalšie stovky lúčili v Kaplnke sv. Michala.

Posledná rozlúčka so zosnulým kardinálom sa vo vatikánskej Bazilike sv. Petra konala vo štvrtok, 11. augusta. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František. Po obradoch lietadlom previezli pozostatky Tomka na bratislavské Letisko M. R. Štefánika, nebohému mohli prejaviť verejnú úctu v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Následne ho previezli do Košíc. 

Rozhodnutie rozdeliť rozlúčku so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom na viacero zastavení, teda Bratislavu a Košice, označil bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska, Stanislav Zvolenský, za správne rozhodnutie. Vzdať úctu kardinálovi tak mohli ľudia v oboch mestách. Ako ďalej povedal počas brífingu po skončení pohrebných obradov v Košiciach Zvolenský, kardinál Tomko vždy prinášal svojimi myšlienkami a spôsobmi správania zjednotenie. "Myslím si, že sme to zjednotenie cítili aj v Bratislave, aj tu v Košiciach. Zjednotil spoločnosť. Bolo spomenuté, že zjednotil veriacich aj neveriacich, medzi veriacimi aj rozličné kresťanské spoločenstvá a aj nekresťanské," uviedol bratislavský arcibiskup.

Pohreb podobných rozmerov v Košiciach ešte nebol

Posledný pohreb biskupa v košickej katedrále bol v roku 1962, keď tam pochovali Jozefa Čárskeho. Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok, 8. augusta, vo svojom byte v Ríme. Podľa jeho želania ho pochovajú v košickej katedrále, telo uložia do dosiaľ prázdnej podzemnej krypty pred hlavným oltárom. Prezidentka SR počas pohrebnej svätej omše predniesla príhovor. "Znamenal pre nás veľmi veľa a my sme veľa znamenali preňho. O to bolestnejšia je chvíľa rozlúčky. Na druhej strane nám dodáva nádej poznanie, že jeho pozemská púť sa síce uzavrela, no jeho odkaz, jeho celoživotné dielo tu ostáva s nami," povedala v príhovore Zuzana Čaputová.

Úloha kardinálov 

​206 je aktuálny počet kardinálov Rímskokatolíckej cirkvi, žijúcich blízko k Vatikánu, ale aj v ďalekých kútoch sveta. Medzi najznámejšie úlohy kardinálov voliteľov patrí práve voľba pápeža, ktorého po smrti, alebo odchode svojho predchodcu, v takzvanom konkláve zvolia spomedzi seba. Voliť ale nemôžu všetci. Môžu iba tí, ktorí ešte nedovŕšili vek 80 rokov. Čoskoro ich bude 132. Slovensko malo donedávna vo vysokých cirkevných kruhoch dvoch kardinálov. Pre ich vysoký vek v čase konkláve ale ani jeden z nich nebol voliteľom pápeža. Napriek tomu mali veľký vplyv. Obzvlášť kardinál Tomko. "V cirkvi sú rôzne funkcie a kardinál Tomko nimi prešiel rad za radom, prakticky všetkými v Rímskej kúrii. To je až neuveriteľné, ktoré všetky úlohy on plnil," vysvetlil šéfredaktor Slovenskej sekcie vatikánskeho rozhlasu, Jozef Bartkovjak.

Slovenské zastúpenie v najvyšších cirkevných kruhoch

S odchodom posledného slovenského kardinála sa vynára otázka, či vôbec a prípadne kedy bude mať Slovensko opäť takéto zastúpenie. Na ňu ale môže zodpovedať iba samotný pápež. Pápež František vyberá kardinálov nie podľa zastúpenia národov, alebo nejakých veľkých arcibiskupských sídel. Ale skôr podľa iného kľúča. Tak, aby bol zastúpený celý svet. Geograficky najbližšie k nám je momentálne emeritný pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka.

​To, že Slovensko prišlo o kardinála ale automaticky neznamená vymenovanie jeho nástupcu. Post kardinála sa jednoducho nárokovať nedá. "Nemožno automaticky predpokladať, žeby mal byť nejaký nástupca, to nie je úrad v ktorom sú nástupcovia. Je to skôr úrad, ktorý sa vzťahuje na osobné charakteristiky daného človeka," vysvetlil Jozef Bartkovjak. Obaja odborníci, ktorí udalosti v Rímskej kúrii podrobne sledujú, jedným dychom dodávajú, že takéto slovenské zastúpenie raz príde. S kým ale v týchto chvíľach môžeme len špekulovať.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy