Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kardinál Tomko bol podľa jeho kardiológa priekopníkom v praktickej medicíne a na dlhovekosť mal recept
Zdielať na

Kardinál Tomko bol podľa jeho kardiológa priekopníkom v praktickej medicíne a na dlhovekosť mal recept

BARDEJOV / Jeho návšteva v ambulancii bola vždy aj niekoľkohodinová a plná filozofie a duchovna. Aj to prezradil skúsený kardiológ, ku ktorému chodieval Jozef Tomko. Kardinála označil za priekopníka v praktickej medicíne.

"Jedného času som sa ho opýtal, že prečo tu chodíte každý rok, veď v Ríme máte dvoch kardiológov. A on hovorí, viete, vy mi viete pozrieť cievy v hlave, vy mi viete pozerať srdce, ale tiež cievy na nohách, a tam je jeden špecialista na strojčeky, jeden špecialista ma mozog. Oni nemôžu mať taký obraz o mne ako vy," spomína kardiológ Jozef Halecký. Ich cesty sa preplietli pred viac ako desiatimi rokmi.

Takto plynul čas s kardinálom

Vždy v auguste prichádzal nielen do kúpeľov ale aj do ambulancie doktora Haleckého. Aj napriek vysokému veku a faktu, že ambulancia bola na treťom poschodí, to kardinál Tomko zvládol občas aj po schodoch. V ambulancii kardiológa Haleckého sedel 98-ročný kardinál naposledy. Do Bardejovských kúpeľov však prichádzal nielen na pravidelné kontroly, ale vždy si to spojil aj s relaxačným pobytom.

Niekedy tam strávil aj jeden mesiac

Veľmi rád sa prechádzal prírodou obklopeným areálom kúpeľov. Neraz sa vybral aj na návštevu svojich blízkych a priateľov. Dokonca bol na púti v neďalekom Gaboltove. Poznatky medicíny si vážil ale vždy tvrdil, že to nie je len o liekoch, ale musí to byť symbióza s duchovenstvom a vnútorným nastavením človeka. Preto si vždy zachoval rozvahu a pokoj.

Nečudo, že cievy a výsledky cholesterolu mal porovnateľné s ľuďmi o 20 rokov mladšími. Práve to zaujalo aj skúseného kardiológa. A vďaka osobnosti kardinála si aj on zachoval nielen spomienky, ale aj kardinálov recept na dlhovekosť.

"On hovorí, trošku genetiku, ale ja pre seba niečo aj robím. Stravujem sa striedmo, trikrát denne, malé dávky jedla a k tomu trošku ovocia a zeleninu a červené víno, vždy na obed a večer. Praxou dokázal, čo je zdravie a čo je život a to, že dosiahol takýto vek, to nie je náhoda, to je tvrdá práca," uzavrel kardiológ Jozef Halecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy