Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Ivan Štefanec: Vláda musí ukázať či v oblasti LGBT chce nejaký pokrok
Zdielať na

Europoslanec Ivan Štefanec: Vláda musí ukázať či v oblasti LGBT chce nejaký pokrok

BRATISLAVA / Europoslanec Ivan Štefanec nám v Ranných novinách TV JOJ porozprával o aktuálnom dianí v Európskom parlamente.

Tento týždeň Európsky parlament navštívila a s príhovorom vystúpila prezidentka Zuzana Čaputová. Hovorila o potrebe chrániť demokraciu, aj o tom, aký dopad má tragická udalosť z bratislavskej Zámockej ulice, ktorá je definovaná ako teroristický čin. Čo vás zaujalo na jej príhovore?

Tento týždeň bol taký slovenský týždeň v europarlamente. Mali sme vystúpenie pani prezidentky, prešli viaceré slovenské návrhy. Čo sa týka jej prejavu najlepšou odpoveďou bol potlesk po stojačky. Skvele teda reprezentovala a zaujala. Hovorila aj o tom, že občania by nemali mať iba práva, ale aj povinnosti a zodpovednosť. 

Ako často chodia hlavy štátov Európskeho parlamentu?

Tak raz za mesiac máme jedného predstaviteľa, či už sú to predstavitelia vlády alebo prezidenti z členských štátov. 

Vráťme sa k predošlému dňu a výzve Európskeho parlamentu na slovenskú vládu na zmysluplný pokrok v ochrane LGBTI+ ľudí a to pred trestnými činmi z nenávisti. Vládu tiež žiada, aby zaujala rázny verejný postoj proti porušovaniu ľudských práv týchto osôb. Uznesenie podporilo 447 poslancov, 78 bolo proti a 45 sa zdržalo. Akú váhu má takéto uznesenie a čo ešte obsahuje?

Toto uznesenie je nezáväzné, pretože Európsky parlament v rámci takýchto otázok nemá kompetencie. Samozrejme, keď sa niečo stane ako teroristický čin voči menšine, tak to pobúri každého a pohne to celým parlamentom a Európou. Rovnako sme hovorili aj o sociálnych sieťach, ako spomínala aj pani prezidentka. Všetci tušia, že to je jedna z príčin nenávisti a násilia a treba tu urobiť viac aj legislatívnej práce a to treba urobiť na európskej úrovni.

V tomto uznesení parlament vyzýva vládu, aby preukázala "skutočné odhodlanie jasne pokročiť vpred v ochrane LGBTI+ komunity". Asi to aj cíti europarlament, že po tom čo sa odohralo na Zámockej ulici sa hovorilo o mnohých veciach veľmi všeobecne, a že to také skutočné odhodlanie od hlavných predstaviteľov tohto štátu bolo len také náznakové.

Ako som povedal, toto sú kompetencie na národnej úrovni, takže vláda musí ukázať, že či naozaj chce nejaký pokrok. Vieme, že v parlamente bolo viacero návrhov, ktoré zatiaľ neprešli. Zachytil som ale od predsedu vlády, že nejakú legislatívu momentálne pripravuje aj na tejto úrovni.

Množstvo ďalších tém sa nachádza vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy