Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Budú môcť voliť Slováci aj zo zahraničia? Pellegrini sa zmene nebráni, prezidentka Čaputová o nej hovorila v Bruseli
Zdielať na

Budú môcť voliť Slováci aj zo zahraničia? Pellegrini sa zmene nebráni, prezidentka Čaputová o nej hovorila v Bruseli

BRATISLAVA / Mnohí Slováci by chceli voliť aj zo zahraničia, pretože nie vždy majú možnosť presunúť sa na Slovensko. Aj o tom sa rozprávalo v Bruseli počas návštevy prezidentky Zuzany Čaputovej. Zo zahraničia sa dá zatiaľ voliť iba v parlamentných voľbách. Pripravuje sa ale už aj možnosť voliť prezidenta, či vo voľbách do Európskeho parlamentu.

Odkaz Slovákov z Bruselu je jasný a rovnaký, ako keby sme boli niekde inde. Chceme voliť a sme srdcom na Slovensku, to ešte neznamená že tam musíme aj reálne byť. Aj v Bruseli sa všetci pýtali, prečo v roku 2019 nemohli odvoliť zo zahraničia hneď v dvoch voľbách. Prezidentských a do Európskeho parlamentu. "Dlhodobo žijem v zahraničí a myslím si, že rovnako by sme mohli ovplyvniť budúcnosť našej krajiny, lebo nám na nej záleží," vyjadrila sa jedna zo Sloveniek žijúcich v zahraničí. 

Okrem toho, že to zabíja čas, tak to niečo aj stojí. A čím ďalej sa človek nachádza od Slovenska, tým je to v oboch smeroch náročnejšie. Podľa odhadov sa to dotýka až 350 tisíc našincov. Zmene sa nebráni ani premiér. "Ministerstvo vnútra už pripravuje túto novelu. Má byť komplexná, aby sme pokryli všetky tipy volieb. Samozrejme pri prezidentských keďže ide o dvojkolové voľby, tam musíme zvážiť tú podobu," povedal premiér. 

Pellegriniho slová potvrdzuje aj rezort ministerstva vnútra, ktorého ľudia zmeny krok po kroku plánujú. "Keďže ide v tomto prípade o veľmi rozsiahlu novelu, je potrebné nastaviť niekoľko postupov. Napríklad mechanizmy na zabránenie dvojitému hlasovaniu v prípade volieb do Európskeho parlamentu," vysvetlila hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese.  

Svoju víziu ako by to mohlo fungovať jednoduchšie predstavili v parlamente aj liberáli. Martin Klus, pre ktorého je voľba zo zahraničia opakujúca sa srdcovka, navrhuje najnovšie možnosť voliť na našich veľvyslanectvách a tak, aby to ľudí nič nestálo. "Hlasovacie lístky by sa jednoducho posielali diplomatickou poštou," vyjadril sa Martin Klus, poslanec NR SR za SaS. 

Poslanci SaS mali so sebou aj list, kde ministerstvo zahraničných vecí nemá nič proti takémuto návrhu. Liberáli svoj nápad predložili do parlamentu. "Otázka je, či budú schopní prekonať to, že to predkladá opozícia," dodal Klus. Najbližšie sú teda voľby do parlamentu, kde je táto otázka poriešená, no a eurovoľby, či prezidentské sú až za dlhých päť rokov. Dovtedy snáď s božou pomocou a parlamentu budú hlasy zahraničných Slovákov aj vypočuté. 

Pozrite sa, ako to vyzeralo počas volieb do EP:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy