Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zranenie na dovolenke vás môže vyjsť draho. Prečo sa pripoistiť a načo nesmiete zabudnúť?
Zdielať na

Zranenie na dovolenke vás môže vyjsť draho. Prečo sa pripoistiť a načo nesmiete zabudnúť?

BRATISLAVA / Väčšina rodín s deťmi sa chystajú na letnú dovolenku. Na tú treba pripraviť nie len auto, či kufor s obľúbenými plavkami a opaľovacími krémami, ale aj doklady. Na čo dávať pozor a čo robiť, ak sa vám náhodou na dovolenke stratia alebo poškodia? A ako postupovať, ak sa zraníte? Európsky preukaz vám môže ušetriť stovky eur.

Strata alebo krádež dokladov, choroba, zranenie, nehoda a mnoho ďalších nepríjemností, ktoré nás môžu nečakane na dovolenke postretnúť. Ak sa chystáte vycestovať do zahraničia, váš Európsky zdravotný preukaz by v peňaženke rozhodne nemal chýbať. "Európsky preukaz zdravotného poistenia vám garantuje v rámci Európskej únie, ošetrenie tak, akoby ošetrovalo štátne zariadenie domáceho občana," uviedla generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková. Ale podobne ako na Slovensku, sa európsky preukaz nevzťahuje na ošetrenie u súkromného lekára. 

Nepokrýva ani náklady na prípadnú repatriáciu. Teda prepravu vážne zraneného človeka do vlasti, nedajbože telesných pozostatkov zosnulého. "Vtedy vám európska karta nepomôže, zaplatíte účet, ktorého refundáciu potom riešite so svojou komerčnou zdravotnou poisťovňou doma vo vašej krajine,"   vyjadril sa lekár na Makarskej Ante Bušelič.

 Máme sa komerčne pripoistiť? 

Ministerstvo zahraničných vecí preto odporúča, aby ste sa komerčne pripoistili kdekoľvek cestujete. Inak sa vám môže dovolenka výrazne predražiť a niektoré rodiny aj finančne zruinovať. "Ten prevoz je nesmierne drahý, ale ešte sanitka nie je tak drahá ako prevoz lietadlom, ak to musí byť špeciálnym lietadlom v špeciálnej úprave, tak to vyjde na desiatky až stovky tisíc eur. Ak sa vám stane niečo v Amerike, ošetrenie v Amerike je veľmi drahé," upozornila Žáková.

Aký je postup pri strate, krádeži čo zničení dokladov? 

Problémy môžu nastať aj v prípade, že vy alebo niekto z rodiny nechtiac na dovolenke spôsobíte škodu niekomu inému. Takéto problémy sa množia najmä v obľúbenom Chorvátsku. Či už budete na dovolenke v rámci Európskej únie alebo mimo nej, v prípade straty, krádeži či znehodnotení dokladov je postup všade rovnaký.  "V takom prípade odporúčame, nie je to povinnosť, ale len odporúčame navštíviť najbližšiu policajnú stanicu a ohlásiť stratu dokladu a vyžiadať si o tom písomné potvrdenie za účelom predchádzania možného zneužitia identity,"  povedal riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Martin Bezák. 

V druhom kroku by ste mali kontaktovať najbližšie veľvyslanectvo Slovenskej republiky, prípadne Generálny alebo Honorárny konzulát a požiadať o vydanie náhradného cestovného dokladu. Ak v danej krajine Slovensko zastúpenie nemá, kontaktujte ktorýkoľvek zastupiteľský úrad iného členského štátu Európskej Únie. Aj tam totiž môžete v rámci konzulárnej ochrany požiadať o vydanie náhradného cestovného dokladu. 

Kategórie cestovných odporúčaní 

 Ministerstvo zahraničných vecí neustále sleduje bezpečnostnú situáciu vo svete. Vznikli tak štyri kategórie cestovných odporúčaní. Najvyšší štvrtý stupeň - "opustiť teritórium" sa vzťahuje aktuálne na 5 štátov, v ktorých je ozbrojený konflikt. Sú to Sýria, Irak, Lýbia, Somálsko a na blízkom východe Jemen. O niečo menej vážnejší tretí stupeň - "necestovať" zahŕňa asi 12 krajín. Toto odporúčanie sa však nemusí vzťahovať na celé teritórium danej krajiny. Patrí tam aj napríklad u Slovákov stále obľúbený Egypt. 

"V prípade Egyptu sa to vzťahuje len na niektoré regióny Egyptu, takže ja nechcem v žiadnom prípade vyvolať masovú paniku, aby naši občania necestovali do Egyptu," dodal Bezák. Na stránke ministerstva zahraničných vecí sa môžete aj dobrovoľne zaregistrovať a nahlásiť, kde v zahraničí sa budete nachádzať.

Rezort vás bude následne v prípade nepredvídateľných bezpečnostných situácií, ale aj živelných pohrôm ako napríklad zemetrasenie, vopred kontaktovať.

Viac o tom, ako si užiť dovolenku bez nepríjemností, sa dozviete v rozhovore TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy