Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nehoda na frekventovanej križovatke: Z domiešavača vyletela na cestu toaletná misa
Zdielať na

Nehoda na frekventovanej križovatke: Z domiešavača vyletela na cestu toaletná misa

BRATISLAVA / Do zákruty išiel prirýchlo. Niekoľko tonový kolos, plne naložený betónom, sa prevrátil na bok. Vodič sa zranil a skončil v nemocnici. V kabíne prevážal neupevnenú toaletnú misu, ktorá skončila na ceste. Odborník varuje, neupevnené predmety vo vozidle môžu zabíjať.

Trinásteho marca prechádzal šofér domiešavača križovatkou ciest Kopčianska a Rusovská cesta. Stroj plne naložený betónom sa pri prejazde zákrutou prevrátil. Príčinou nehody bola rýchlosť. "Odborným vyjadrením boli zistené chyby na vozidle, ktoré sa spolupodieľali na vzniku dopravnej nehody spolu s ďalšími faktormi, najmä rýchlosťou jazdy vozidla počas odbočovania," vyjadril sa policajný hovorca Michal Szeiff.  Vodič sa polícii nevyjadril k dôvodu prevážania toaletnej misy v kabíne. Bolo šťastím, že mu neupevnený náklad, ktorý v priemere váži aj 30 kilogramov, nespôsobil vážnejšie poranenia.

"Zákon nezakazuje prevážať takýto náklad v kabíne vodiča, za predpokladu, že náklad je riadne zabezpečený. Vodič bol uznaný zo spáchania priestupku," pokračovala Szeiff. 

Pozor, ako upevníte veci vo vozidle 

Vodičovi za tento priestupok možno uložiť pokutu od 150 do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov. Prevážať predmety, ako napríklad toaletnú misu, nie je pritom zákonom zakázané. Platí pritom, že takýto náklad musí byť riadne upevnený. Akýkoľvek neupevnený predmet s hmotnosťou 30 kilogramov môže pri dopravnej nehode spôsobiť vážne zranenia. "Samozrejme zabiť dokážu aj menšie veci, najmä vtedy keď sú vzadu položené a dôjde k nárazu, alebo núdzovému brzdeniu, vtedy preletia cez celé vozidlo a vyletia čelným sklom von," poznamenal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

Tak, ako keď prepravujeme dieťa v zádržnom systéme - sedačke, zvieratá v popruhoch, tak aj prepravovaný náklad musí byť zabezpečený. Buď bude umiestnený v kufri, alebo na sedadle. Tak ako aj posádka aj tovar musí byť zabezpečený pásom. "Veľmi nebezpečné sú veci ako keramika a lyže. Toto všetko musí byť tak zabezpečené, aby sa to neuvoľnilo. Pokuta je vedľajšia vec, oveľa nebezpečnejšie je, keď vám lyže rozseknú ruku alebo nohu," dodal  Drahovský. 

Pozrite si rozhovor s dopravným konzultantom Marošom Paleschom, ktorý radí všetkým vodičom a cestujúcim na dovolenku TOTO: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy