Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ropa im vyviera priamo v pivnici. Majiteľka domu sa bojí, že príde o majetok
Zdielať na

Ropa im vyviera priamo v pivnici. Majiteľka domu sa bojí, že príde o majetok

SOBRANCE / Veľké nálezisko ropy priamo na vlastnom pozemku. Presne o tom zrejme snívajú aj mnohí Slováci, s vidinou rozprávkového bohatstva. Táto situácia teraz nastala v Sobranciach. Ropa tam masívne presakuje do pivnice jedného z rodinných domov. Domáca pani ale nadšená nie je a v pohotovosti je celé mesto.

Čierna ropa sa objavila v apríli 2019. Úplne zničila niekoľko čerpadiel určených na odstránenie ropy z pivnice. Laboratórne testy potvrdili jednoznačne prírodný pôvod. Podľa výsledkov ide o nálezisko s mimoriadnou kvalitou. "Z dvoch nezávislých laboratórií je potvrdené, že ide o prírodnú látku," uviedol prednosta okresného úradu v Sobranciach Boleslav Lešo. 

Podobné látky sa objavili aj v studni rodinného domu či neďalekého tenisového ihriska. Mesto Sobrance preto upozornilo obyvateľov na možné nebezpečenstvo. "Nevyužívať studňovú vodu na polievanie záhrad z dôvodu možnej kontaminácie vody ropnými látkami," hlásil miestny rozhlas obyvateľom. 

"Ak zistia, že v studni majú nejakú neznámu látku, prípadne ak sú zanesené čerpadlá, aby prišli k nám na mestský úrad," uviedol primátor mesta Sobrance Pavol Džurina. Odborníci zatiaľ nemajú na tento úkaz jednoznačné vysvetlenie. Hovoria o anomálii, ktorú treba preskúmať. Miestni obyvatelia ale chcú vedieť od kompetentných čo najskôr či sú v ohrození. "Nič iné nechcem vedieť, len čo sa týka bezpečnosti a zdravia, to je pre mňa prvoradé," uviedla majiteľka domu Eva Pappová. 

Ak by sa pod Sobrancami potvrdilo výdatné nálezisko ropy, pre región by to prinieslo rozvoj a prosperitu. Majiteľka pozemku však môže viac stratiť ako získať. "Nerastné bohatstvo patrí štátu, nie súkromníkovi. Ja vlastne prídem o majetok, o dom," uviedla Pappová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy