Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Egypťanovi Mohamedovi ostáva do núteného odchodu zo Slovenska päť dní. Manželia sa ale nevzdávajú
Zdielať na

Egypťanovi Mohamedovi ostáva do núteného odchodu zo Slovenska päť dní. Manželia sa ale nevzdávajú

BRATISLAVA / Už len päť dní sa môže na Slovensku zdržiavať Egypťan, ktorý má za manželku Slovenku a s ňou vychováva dvoch malých synov. Polícia ho zo Slovenska vyhostila preto, lebo vraj ohrozuje bezpečnosť v štáte. Ako a čím - to sa nikdy nedozvedel. Celý prípad sleduje aj veľvyslanectvo Egypta, ktoré sa obrátilo aj na prezidentskú kanceláriu. Ak úrady stanovisko nezmenia, znamená to prakticky vyhostenie aj pre manželku a malé deti.

"Bolo mi naznačené, že cudzinecká polícia už má z riaditeľstva odporúčanie, že keď dá SIS nejaké stanovisko, tak nie je pre nich záväzné," uviedla manželka Egypťana Ľubomíra. Presne to, ale tvrdí aj samotná SIS. "V zmysle platnej zákonnej úpravy stanovisko SIS v takomto prípade nie je pre UBHCP záväzné. A policajný útvar je oprávnený rozhodnú, nakoľko hodnotí všetky poskytnuté vyjadrenia a zistenia aplikujúc zásadu voľného hodnotenia dôkazov," uvádza sa v stanovisku SIS. 

Tu nastáva konflikt. Polícia sa totiž bráni tým, že musí rešpektovať stanovisko SIS. "Dôvodom na zamietnutie žiadosti bol nesúhlas spravodajskej služby podľa paragrafu 125 ods. 6," uvádza sa zas v písomnom stanovisku prezídia policajného zboru. 

Do prípadu okrem verejnej ochrankyne práv už vstúpilo aj egyptské veľvyslanectvo v Bratislave. To je totiž situáciou, v ktorej sa ocitla rodina vyhosteného Mohameda, veľmi znepokojené. Charge d´Affairs sa preto obrátila priamo na prezidentku Zuzanu Čaputovú so žiadosťou o stretnutie. "Do prezidentskej kancelárie sme napísali tento týždeň ohľadom tohto urgentného prípadu. Odpovedali nám, ale termín stretnutia sme zatiaľ nedostali, ale my nemáme čas," uviedla zástupkyňa egyptského veľvyslanectva na Slovensku Heba Zarad. Konzulka pritom nešetrí kritikou. Tvrdí totiž, že sa na slovenských úradoch dejú čudné veci. Nikde sa nedozvedeli, prečo je Mohamed nebezpečný pre štát."Jeho slovenskú rodinu rozhodnutie zruinovalo. Takýchto prípadov je viac, no my nevieme na koho sa máme obrátiť, aby sa začalo konať. Toto by sa malo v tejto krajine zmeniť," uviedla konzulka Zarad. 

Tento problém už trvá pol roka a rozhodnutie o zrušení pobytu je právoplatné. Najväčší problém je ale to, že Egypťan sa doteraz nedozvedel, čím je pre štát nebezpečný, preto sa nemohol brániť."Ja mám rád Slovákov. Ja mám život na Slovensku. Ja mám rada moja rodina a nechcem odísť," povedal Mohamed. 

"Verili sme, že bude dodržaná ústava a zákon a teda dostaneme už konečne ten dôvod," reagovala Mohamedova manželka Ľubomíra. Práve toto vo svojom náleze napadol aj ústavný súd. "Uvedenie v odôvodnení rozhodnutí policajného útvaru, že ide o bezpečnostný záujem SR neumožňuje dotknutým osobám oboznámiť sa s presnými a úplnými dôvodmi. Napadnutá právna úprava zbavuje dotknuté osoby akejkoľvek možnosti oponovať tvrdeniu policajného orgánu, resp. SIS, že jeho pobyt je nebezpečný pre SR," píše sa v náleze ústavného súdu. 

"Ústavný súd rozhodol v súlade s Európskou judikatúrou, že keď človek nevie dôvod, pre ktorý je vyhostený, je to porušením jeho ústavných práv," reagoval na nález advokát Milan Ficek. Kedže v tejto veci už padla aj žaloba, čaká sa na konanie na súde. Okrem toho prípad už skúma aj Generálna prokuratúra SR. "Po jeho oboznámení sa a preštudovaní rozhodne o dôvodnosti a zákonnosti napadnutých rozhodnutí," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Nešťastní manželia sú aj naďalej odhodlaní pre zvrátenie tejto situácia tvrdo bojovať. Proti nim ale ide lehota oprávneného pobytu Egypťana Mohameda. Tá totiž uplynie už o päť dní. Neostáva im nič iné ako zbaliť kufre a opustiť Slovensko. "Áno, kufre už sú nachystané. Všetci pevne stále veríme, že spravodlivosť zvíťazí, že raz pravda vyjde najavo, a že kompetentní sa rozhýbu," povedala Ľubomíra. 

O prípade Mohameda sme vás informovali aj pred pár dňami. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy