Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslancom začínajú prázdniny. Stobodový program priniesol aj rekordérov
Zdielať na

Poslancom začínajú prázdniny. Stobodový program priniesol aj rekordérov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci národnej rady v piatok ukončia rokovanie júnovej schôdze a začnú im letné prázdniny. Aj keď sa to pôvodne nezdalo, dokázali tak prerokovať celý sto bodový program ešte do konca mesiaca.

Poslanci rokujú o 9 rána. Na stole majú výročné správy vojenského obranného spravodajstva a SIS. Rokovanie je ale neverejné, pretože uvedené dokumenty sú vo vyhradenom - utajenom - režime. Poslanec Ondrej Dostál iba prezradil, že v pléne sa nachádza zhruba 20 poslancov. 

Následne čaká poslancov ešte niekoľko opozičných návrhov, tie sa ale iba prerokujú a hlasovať sa na nich bude až na septembrovej schôdzi. Schválili si totiž ukončenie piatkovej schôdze do 14.00 hodiny. Poslanci stihli prerokovať celý 100 bodový plán do konca mesiaca, a tak nebudú musieť rokovať aj v júli, ako sa predpokladalo. Začínajú sa im teda prázdniny. 

Poslanci Smeru-SD si najviac pochvaľovali schválenie sociálneho balíčka, ktorý bude daňových poplatníkov stáť pol miliardy eur. Objavili sa, ale aj dva rekordy, čo sa týka rýchlosti schválenia návrhu. Tým prvým je zmena pravidiel vo volebnej kampani už v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktorá finančne limituje strany. Opozícia tvrdí, že tento zákon obmedzuje novovznikajúce strany, ktoré narozdiel od etablovaných strán nemajú v šuflíku milióny eur. Tento zákon sa podarilo v parlamente presadiť v priebehu asi 24 hodín. 

Opačným rekordom je voľba kandidátov na ústavných sudcov, ktorá sa ťahá už šesť mesiacov. Počas júnovej schôdze sa ani na ôsmy pokus nepodarilo navoliť dostatočný počet kandidátov na ústavných sudcov. Momentálne ešte chýbajú štyria kandidáti, ktorých budú voliť na septembrovej schôdzi. Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila, že ústavných sudcov vymenuje až vtedy, keď bude mať na stole plný počet kandidátov. Znamená to teda, že bude ústavný súd fungovať v obmedzenom režime aj počas leta.

Prekvapením bolo aj schválenie opozičného návrhu Alojza Baránika, ktorý navrhol, aby sudcovia neprišli o svoj talár len pri vstupe do politickej strany ako tomu bolo doposiaľ, ale len keď bude kandidovať na kandidátke konkrétnej politickej strany. 

V parlamente často dochádza k sporom opozície a koalície. Pozrite si archívnu reportáž o spore pre povinnú predškolskú dochádzku 5-ročných detí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy