Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Deti museli poslať samé preč, aby ich zachránili pred istou smrťou. Dokumentárny film Ruky na skle vás chytí za srdce
Zdielať na

Deti museli poslať samé preč, aby ich zachránili pred istou smrťou. Dokumentárny film Ruky na skle vás chytí za srdce

LONDÝN / Akú silu musia v sebe nájsť rodičia, aby poslali svoje deti úplne samé ďaleko a do bezpečia, aj keď dobre vedia, že ich už možno nikdy v živote neuvidia? O tom je nový dokumentárny film novinárky TV JOJ Veroniky Homolovej Tóthovej - Ruky na skle, ktorý už onedlho budete môcť vidieť aj vy na obrazovkách TV JOJ. Najskôr si ho pozreli hostia českej a slovenskej ambasády v Londýne a medzi nimi aj niekoľko takzvaných Wintonových detí, ktorým sa vďaka obetavému rozhodnutiu ich rodičov podarilo uniknúť pred nacistami v poslednej možnej chvíli.

Dokumentárny film Ruky na skle je o príbehu rodičov, ktorí urobili nepredstaviteľnú vec a pred blížiacou sa nacistickou hrozbou poslali svoje deti do bezpečia aj keď vedeli, že ich už možno nikdy neuvidia. "Som naozaj veľmi rada, že sa podarilo tento film doniesť do Londýna. Do mesta, do krajiny, kde veľa z tých Wintonových detí ešte stále žije, aby si ho mohli pozrieť. Pre nás ako tvorcov bolo naozaj veľmi dôležité, vidieť ich reakcie, som naozaj veľmi dojatá, že prišli potom za nami a hovorili, že sa im film veľmi páčil a že im pripomenul ich rodičov, pretože o to nám išlo, zachovať odkaz tých ľudí, ktorí mali tú silu a rozhodli sa poslať svoje dieťa preč od seba a mohli len dúfať, že urobili to najlepšie čo mohli," uviedla Veronika Homolová Tóthová, režisérka filmu Ruky na skle. 

Nový dokumentárny film Veroniky Homolovej Tóthovej si prišlo pozrieť aj viacero Wintonových detí a ich potomkov. "Volám sa Lea Lesser, rodená Blum. Prišla som do Londýna v roku 1939 posledným Kindertransportom. Je to veľmi dobrý film. Scéna na stanici, kde sa rodičia lúčia so svojimi deťmi, je mimoriadne dojemná," povedala Lea Lesser, rodená Blum, Wintonove dieťa. "Bolo to vynikajúce. Veľmi sa mi páčil dôraz kladený na hrdinstvo rodičov.To oni, nie deti sú hrdinami tohto príbehu. A to tu bolo krásne a dojímavo ukázané," dodala Ilsa Rider, rodená Stein, jedna zo zachránených detí. "Pre nás ako tvorcov bolo naozaj veľmi dôležité, vidieť ich reakcie, som naozaj veľmi dojatá, že prišli potom za nami a hovorili, že sa im film veľmi páčil a že im pripomenul ich rodičov, pretože o to nám išlo, zachovať odkaz tých ľudí, ktorí mali tú silu a rozhodli sa poslať svoje dieťa preč od seba a mohli len dúfať, že urobili to najlepšie čo mohli," poznamenala autorka filmu Veronika Homolová Tóthová.

​Na premiére sa zúčastnila aj lady Milena Grenfell Baines, jedna z účinkujúcich a zároveň jedna z organizátoriek pamätníka pre rodičov, ktorá neúnavne pripomína nie tak dávne dejiny. "Prednášam na školách, vlani 80 prednášok, tohto roku zatiaľ 40. Je to nutné, aby sa na tieto veci nezabudlo," povedala Milena Grenfell Baines, Wintonove dieťa. Na recepcii lady Milene dokonca o niečo skôr zablahoželali k okrúhlym narodeninám.

"Naše veľvyslanectvá veľmi tesne spolupracujú a keď ide o lady Milenu, ktorá je veľmi známou osobnosťou v VB, bolo nám cťou premietnuť film," vyjadril sa Ľubomír Rehák, veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve. "Film sa mi páčil, krásne zhrňuje históriu za pamätníkom. Pre mňa sú tam aj nové veci, ak som dobre informovaný," povedal Libor Sečka, veľvyslanec ČR v Spojenom kráľovstve. 

Film si prišiel pozrieť aj syn Nicholasa Wintona, Nick. "O tom, že môj otec zachraňoval životy som sa dozvedel až z televízie. Až vtedy som začal preciťovať bolesť, akú museli cítiť rodičia, ktorí dávali do vlaku svoje deti," dodal Nick Winton, syn sira Nicholasa Wintona. 

Veronika Homolová Tóthová ale nie je významnou osobnosťou len vo filmovej oblasti, ako spisovateľka zbiera za svoje diela ocenenie za ocenením:

Súvisiace články