Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Europoslankyne Beňová a Neveďalová na protest opúšťajú európskych socialistov
Zdielať na

Europoslankyne Beňová a Neveďalová na protest opúšťajú európskych socialistov

ŠTRASBURG / Europoslankyne Katarína Roth Neveďalová a Monika Beňová vystúpili na protest zo skupiny Socialistov a Demokratov. Ide o druhú najväčšiu politickú skupinu v Europarlamente. Informáciu priniesla spravodajská televízia JOJ 24.

Tieto kroky prišli po oznámení vedenia Strany európskych socialistov (PES) o pozastavení členstva stranám Smer-SD a Hlas-SD. Európski socialisti tak urobili po rozhodnutí Smeru a Hlasu tvoriť koalíciu so stranou SNS. "Predsedníctvo k tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jasne odklonil od hodnôt rodiny PES. A navyše v dôsledku obáv, ktoré sa objavili po ohlásení vládnej koalície Smeru-SD, Hlasu-SD a radikálnej pravicovej strany,“ znie vyhlásenie strany po stretnutí. 

Europoslankyne sa rozhodli odstúpiť samy

Europoslankyne zo strany Smer-SD sa tak na protest rozhodli skupinu opustiť. Svoje rozhodnutie odôvodňujú správaním sa ich zahraničných kolegov a neustálym vyhrážaním sa pozastavením členstva. "Za 20 rokov môjho členstva v rôznych funkciách v Strane európskych socialistov - PES som nikdy, a to by som chcela zdôrazniť, nezažila takú ostrakizáciu a správanie sa poslankýň a poslancov frakcie ako za posledné dva týždne. Ani jedna z nás sa nikdy nesprávala takýmto neúctivým spôsobom ku svojím kolegyniam a kolegom. Som úprimne sklamaná. Môžu nás rozdeľovať názory na niektoré témy, ale tie by nemali byť dôvodom na nenávisť," uviedla europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová na sociálnej sieti.

Po európskych socialistoch malo nasledovať pozastavenie členstva aj frakciou socialistov v Európskom parlamente. Slovenské europoslankyne však na protest rezignovali samy. "Spôsob, akým bola minulý týždeň oznámená správa o plánovanom vylúčení SMER-SSD z našej politickej skupiny v Europarlamente, považujem za neakceptovateľný. Udialo sa tak bez toho, aby nás ktokoľvek kompetentný informoval," doplnila Neveďalová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy