Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nové systémy pre autá. Aj menej luxusné budú musieť byť bezpečnejšie
Zdielať na

Nové systémy pre autá. Aj menej luxusné budú musieť byť bezpečnejšie

ŠTRASBURG / Po cestách už budú musieť jazdiť bezpečnejšie autá. Rozhodol o tom Európsky parlament, ktorý schválil novú legislatívu pre výrobcov. Technológie, ktoré v súčasnosti využívajú hlavne autá vyššej triedy, sa budú musieť povinne montovať aj do tých bežnejších.

Už v minulosti odklepol Európsky parlament povinný protišmykový systém do nových áut. Technológie od vtedy pokročili a tentoraz zašli ešte ďalej. Najnovšie nepôjde len o osobné autá. "Všetky osobné, nákladné autá a všetci, ktorí chodia vo svojich vozidlách na cesty, by mali mať bezpečnostné prvky," povedala europoslankyňa Monika Beňová. 

Reč je o systéme inteligentného prispôsobenia rýchlosti. Ten má zabrániť takzvanému lepeniu sa jedného vozidla na druhé, ale upozorňovať šoféra na prekročenie rýchlosti. Monitorovať bude dopravné značky na cestách, a to nie je všetko. "Vodič bude unavený, auto si to povšimne a začne vydávať hlasité, alarmujúce výstražné zvuky," opísal europoslanec Miroslav Mikolášik. 

Povinná má byť tiež príprava na montáž alkoholového imobilizéra ale aj takzvaná čierna skrinka, akú poznáme z lietadiel. 

Europoslanci si od zavedenia nových pravidiel sľubujú zníženie počtu smrteľných nehôd. "Ročne na európskych cestách zomiera stále veľké množstvo ľudí, ročne je to viac než 25 000," uviedol eurposlanec Ivan Štefanec. Ťažko zranených býva viac ako 135 000 ľudí. Znížiť toto číslo má aj sprísnenie schvaľovania pneumatík. Testovať by sa mali v opotrebovanom stave. 

Tento bezpečnostný balík bude povinný pre nové autá od mája 2022.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy