Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik
Zdielať na

Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik

BRUSEL / Na otázky o obnoviteľných zdrojoch priamo z Bruselu odpovedal poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik. Vyjaderil sa aj k potenciálu Slovenska vo využívaní geotermálnej energie, porovnal nás s ostatnými členskými štátmi, ale definoval aj očakávané výsledky projektu REPowerEU.

Obnoviteľné zdroje sú široký koncept. Medzi ne patrí nielen slnko, vietor, ale aj biomasa a geotermálna energia. Je ťažké vybrať, ktorá krajina je aktuálne lídrom vo využívaní jednotlivých obnoviteľných zdrojov, a od koho by si Slovensko mohlo brať príklad. Podľa poslanca Európskeho parlamentu Michala Wiezika každá krajina je vo využívaní obnoviteľných zdrojov špecifická. "Ide o to, aké možnosti má tá daná krajina, a tie štartovacie pozície nie sú rovnaké. To, aké možnosti má Fínsko a Španielsko, sú dva rozdielne príbehy. Myslím, že ak je podiel obnoviteľných zdrojov v mixe, tak na špičke rebríčka sú Dánsko a Fínsko," objasnil Wiezik.

Europoslanec ale zároveň dodáva, že ani tam to nie je ideálne. Kritizuje veľký podiel využívania drevnej biomasy a tým aj navyšovanie uhlíkovej stopy. "Spaľujú lesy a konštatujú, že je to pre klímu v poriadku, čo si myslím, že z vedeckého hľadiska vôbec nedáva zmysel. Spaľovať ekosystémy, ktoré majú sťahovať uhlík a namiesto toho vypúšťajú uhlík do atmosféry, a popritom dúfajú v uhlíkovú neutralitu. Toto nedáva zmysel," vyjadril sa Wiezik.

Aby sa Slovensko mohlo vybrať udržateľnou cestou, malo by sa sústrediť na väčšie zapájanie obnoviteľných zdrojov energie, keďže sú podľa slov Wiezika lokálne, čisté, udržateľné a Slovensko má rezervy vo všetkých týchto odvetviach. "Vieme dôsledne budovať sieť solárnych panelov na strechách budov alebo v priemyselných podnikoch," dodal Wiezik.

Zaostávame za partnermi Európskej Únie 

Spomedzi všetkých obnoviteľných zdrojov, Slovensko takmer vôbec nevyužíva veternú energiu. Krajina má veľký potenciál v inom zdroji, keďže Slovesnko patrí medzi 3 krajiny v Európskej Únii s najvyšším potenciálom využitia geotermálnej energie. "Veľmi by som bol rezervovaný ohľadom využívania biomasy, pretože je dôležité uvedomovať si dôsledok na lesné ekosystémy, biodiverzitu a klímu. A veľmi by som sa sústredil na efektívnosť využívania energií a úspory," vyjadril sa Wiezik k obmedzeniu využívania biomasy a nahradenia tohto zdroja inými. 

Wiezik taktiež priblížil pokrok s plánom REPowerEU. "Máme za sebou štyri roky, počas ktorých bolo potrebné najskôr pripraviť legislatívu a zadefinovať ciele. Vidíme veľký nástup obnoviteľných zdrojov energie naprieč Európou," povedal Wiezik. Europoslanec doplnil, že každým rokom Slovensko dosahuje väčší podiel produkcie zo slnečných zdrojov, veterných zdrojov, a vidí aj veľký odklon od využívania fosílnych palív. Podľa slov Wiezika: "stále sú na začiatku tohto procesu a vývoj je veľmi sľubný." Cieľ tohto plánu je škálovaný minimálne do roku 2050, keďže vtedy sa krajiny Európskej Únie zaviazali dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy