Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanec Štefanec: Momentálne máme 5 týždňový sklz s dodávkou vakcín
Zdielať na

Europoslanec Štefanec: Momentálne máme 5 týždňový sklz s dodávkou vakcín

BRATISLAVA / Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb začalo v súvislosti s tým poskytovať vedecké poradenstvo vládam a inštitúciám EÚ. Aký je stav po vyše roku a čo robí Európska únia dnes?

Jednou z dôležitých funkcií, ktoré v čase pandémie zaujala Európska únia je vytvorenie spoločných zmlúv. Zmluvy na nákup vakcín a následnú distribúciu do krajín EÚ a aj spoločného nákupu zdravotníckych potrieb. "Momentálne riešime problémy s dodávkou vakcín. Pravdou je, že niektoré meškajú," priznal europoslanec Ivan Štefanec. 

Pri probléme dodávania vakcín sa mnohí pýtajú či budú v takomto prípade aj nejaké sankcie. "Riešime zmluvy s výrobcami a riešime rozšírenie kapacít na výrobu v EÚ. Nechcem hovoriť o nejakom pokutovaní, záleží nám, aby vakcín bolo dostatok," reagoval europoslanec. V rámci sklzu dodávok povedal Štefanec, že ide o približne 5 týždňový sklz. "Dobré správy sú, že do konca prvého kvartálu bude viac ako 100 miliónov vakcín k dispozícii a v tom druhom by malo byť až 300 miliónov," uviedol Štefanec. Prognóza Európskej únie je, že na jeseň bude toľko vakcín, aby mal každý, kto bude mať záujem, prístup sa zaočkovať. 

Vakcíny z Ruska alebo Číny

Najnovšou témou je aj schválenie vakcín z Ruska a Číny. Na Slovensku sa hovorí aj o udelení výnimky v prípade ruskej vakcíny Sputnik. Podľa Štefanca je dôležité sa držať usmerneniami odborníkov združených v Európskej liekovej agentúre. "Ak sa schváli, tak som za to, aby sme ju takisto nakupovali spoločne pre celú EÚ," vyjadril svoj názor Štefanec. 

Pomoc pre podnikateľov 

Európska únia pripravila program na podporu zamestnanosti, z ktorého môžu čerpať krajiny EÚ a aj fond Ďalšia generácia EÚ. "Peňazí je dosť, ale je pravdou, že táto pomoc na úrovni štátov je nedostatočná. Nie každý štát je taký pružný, aby čerpal rýchlo túto pomoc," priznal Štefanec. V oblasti gastronómie je situácia taká, že viac ako polovica malých podnikateľov má existenčné problémy. "Na Slovensku hovoríme o 100 tisíc pracovných miestach, ktoré sú naviazané na gastro sektor a je dôležité, aby dostali pomoc včas," zhodnotil situáciu europoslanec. 

Pre Slovensko z EÚ Plánu obnovy 6 miliárd eur

V júli minulého roka našli lídri 27-členských štátov EÚ nakoniec zhodu, a po štyroch dňoch rokovaní schválili Fond obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Odvtedy krajiny riešia, na čo peniaze použijú. Europoslanec Štefanec vysvetlil na čo sa budú tieto peniaze dať využiť: "Z tohto bezprecedentného balíka Plánu obnovy bude mať Slovensko viac ako 6 miliárd eur. Bude sa dať použiť tento balík aj na infraštruktúru, obchvaty, ale hlavne na digitalizáciu, ochranu životného prostredia, ale aj zdravotníctvo a školstvo. Je len a len na nás ako tieto peniaze použiť. Takáto šanca sa už nebude opakovať," informoval europoslanec. 

V prípade vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca nastal posun

Jednou z tém, ktorými sa zaoberá Európska únia je aj kauza smrti Jozefa Chovanca. V tejto kauze už prišlo aj k posunu: "je tam posun, hovorili sme o tom aj na pôde európskeho parlamentu. Podarilo sa mi presadiť nezávislé vyšetrovanie tejto tragédie a po konzultácii s belgickým šéfom belgickej polície a odhalilo jej chyby, ktoré si aj priznala. Najbližšie prebehne vypočúvanie aj slovenských svedkov. Momentálne čakáme na rekonštrukciu tohto prípadu," uviedol europoslanec Štefanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy