Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tlačovú besedu zvolali o pol druhej ráno. HLAS - SD hovorí o 5 000 obetiach Covid-19, za ktoré môže Matovič
Zdielať na

Tlačovú besedu zvolali o pol druhej ráno. HLAS - SD hovorí o 5 000 obetiach Covid-19, za ktoré môže Matovič

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Slovensku zomrelo na koronavírus už takmer 5 000 ľudí. Úmrtia rýchlo pribúdajú predovšetkým v posledných týždňoch, lebo vláda podľa strany Hlas - sociálna demokracia ešte pred Vianocami neprijala tvrdší lockdown.

Výsledkom neprijatia tvrdšieho lockdownu je množstvo zbytočných obetí, ktorým sa dalo zabrániť, ako napokon priznal podľa Hlasu-SD aj sám premiér Igor Matovič. Konštatoval to v piatok, 5. februára, na netradičnom nočnom tlačovom brífingu poslanec a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš, ktorý symbolicky zapálil sviečku za odvrátiteľné úmrtia na Námestí slobody v Bratislave.

Podobný akt sa uskutočnil aj pred rokom. Vtedy to organizoval súčasný premiér Igor Matovič, ktorý pred Úradom vlády SR zapálil sviečky za odvrátiteľné úmrtia a obviňoval minulú vládu. "Nastavujeme mu zrkadlo takým spôsobom ako on sám vystupoval pred rokom," vyjadril sa generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok. "Dnes je Matovič premiér a riadi najväčšiu krízu, akej čelíme od druhej svetovej vojny. Umierajú tisícky ľudí. Osobne za tieto odvrátiteľné úmrtia vzal na tlačovej konferencii zodpovednosť premiér," uviedol Erik Tomáš a doplnil, že okrem prijatia politickej zodpovednosti a odstúpenia z pozície premiéra by sa týmto mali zaoberať aj trestné orgány. 

Ľudia umierajú podľa strany Hlas-SD tempom, ktoré patrí v prepočte na obyvateľov medzi najrýchlejšie na svete a vláda neponúka nič. A ako je už smutnou tradíciou, nikto podľa Hlasu netuší, čo sa bude od ďalšieho pondelka diať. "Slovensko sa zacyklilo a dostalo do bodu, z ktorého akoby nebolo úniku," pokračoval Tomáš. Podľa člena strany Hlasu začal rýchlejší rast obetí medzi decembrom a januárom aj z dôvodu pochybenia súčasnej vlády. "16. decembra vláda neprijala tvrdší lockdowon, aj keď to odborníci odporúčali. Krajčí priznal, že sa vláda bála protestov," doplnil svoje vyhlásenie Erik Tomáš. Na otázku, či je toto súčasťou predvolebnej kampane odpovedal Tomáš, že všetko so všetkým nesúvisí. 

​Vláda už dávno mala podľa strany Hlas-SD podať demisiu a premiér Igor Matovič mal prevziať zodpovednosť. Netradičné zvolanie tlačovej konferencie na piatok 1.30 h ozrejmil Erik Tomáš ako reakciu na nezmyselné vládne opatrenia, nakoľko zákaz vychádzania sa nevzťahuje od 1:00 do 5:00 h. Rovnako ako upozornenie pre vládu, aby už niečo so zlepšením pandemickej situácie začala robiť.

Súvisiace články