Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Okrem britskej mutácie by na Slovensku mohla byť už aj tá juhoafrická
Zdielať na

Okrem britskej mutácie by na Slovensku mohla byť už aj tá juhoafrická

PRIEVIDZA / V zariadení pre seniorov v Prievidzi potvrdili britskú mutáciu. Indíciou bolo veľmi rýchle šírenie. Nakazilo sa tam 53 klientov, pozitívnych zamestnancov je deväť a dvaja klienti sú už mŕtvi.

Britská mutácia sa nepotvrdila len v Prievidzi. V Bratislave v rámci víkendového testovania takmer u všetkých preskúmaných pozitívnych vzoriek zistili prítomnosť práve britskej mutácie. Podľa vedcov je čas preskúmať pozitívne testy aj na prítomnosť juhoafrickej mutácie. Je totiž možné, že už je aj na Slovensku.

Obavy hygienikov sa naplnili. V prievidzskom zariadení pre seniorov potvrdili britskú mutáciu. "Bolo odobratých niekoľko vzoriek na tento vírus a potvrdil sa," informovala riaditeľka RÚVZ v Bojniciach, Zuzana Tornócziová. Pred dvomi týždňami tu antigénové testy odhalili troch pozitívnych. Po opätovnom pretestovaní o štyri dni neskôr tu už bolo 53 pozitívnych klientov a 9 zamestnancov. Dnes ich je ešte viac. "Máme tu celkovo 84 ľudí pozitívnych," oznámil Michal Ďureje, hovorca mesta Prievidze. Ako podnet z podozrenia britskej mutácie bolo rýchle šírenie. Väčšina klientov má mierny priebeh, niektorí majú teploty a ťažko sa im dýcha. Šiesti skončili v nemocnici, z nich dvaja zomreli. V Bratislave v rámci víkendového testovania zisťovali aj prítomnosť britskej mutácie. Magistrát ponúkol ľuďom s pozitívnym antigénovým testom pretestovať sa aj PCR testom. Túto možnosť využilo 28 ľudí a z nich sa britská mutácia potvrdila u 85%. "U 23 z 27 sa potvrdila britská mutácia," potvrdila hovorkyňa Rajčanová. Niektorí by číslo mohli spochybniť. Virológ Boris Klempa upozorňuje na vážnosť situácie: "áno, vzorka nebola veľká, ale keďže sa odoberala zo všetkých mestských častí tieto výsledky treba brať vážne." Výskyt britskej mutácie je výrazný už aj v iných okresoch. Naši vedci svoju pozornosť ale zameriavajú v týchto dňoch nielen na britskú mutáciu, ale aj mutáciu z Afriky. "Mali by sme to robiť, pretože minimálne informácie o tom, že v Tirolsku je dosť veľa tejto juhoafrickej mutácie sú veľmi závažné informácie," priznal vedec Pavol Čekan. "Dá sa zistiť sekvenovaním a tá druhá možnosť je veľmi podobne ako to robíme pri britskej mutácii a to zistením RT-PCR test. Priznám sa, že takýto druh testu pripravujeme," oznámil Čekan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy