Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prvá zásielka rúšok od J&T a EPH dorazila. S Českom sme sa podelili bratsky
Zdielať na

Prvá zásielka rúšok od J&T a EPH dorazila. S Českom sme sa podelili bratsky

BRATISLAVA / Prvá zásielka rúšok, ktoré pre Slovensko a Česko prisľúbili súkromné spoločnosti J&T a EPH, už dorazila. Lietadlo s materiálnou pomocou priletelo do Prahy, kde ochranné pomôcky "po bratsky" rozdelili a odovzdali obom krajinám.

Lietadlo priamo z Číny pristálo na pražskom letisku. Priviezlo milión rúšok, ktoré ešte v noci kompetentní rozdelili presne na polovicu. To znamená, že 500- tisíc išlo Slovensku a druhá polovica Českej republike. Ide o aktivitu súkromných spoločností, ktoré pôsobia na Slovensku i v Česku.

Nejde ale iba o tieto rúška, už v tejto chvíli majú vybavené a potvrdené objednávky ďalších 2 milónov rúšok, 2 miliónov respirátorov, 50-tisíc ochranných oblekov a rovnako aj rukavíc, či okuliarov. Nezabudlo sa ani na testovacie súpravy na COVID-19. 

Najväčším problémom je momentálne ale doprava, pretože celý svet sa snaži dostať do Číny a zaobstarať zdravotnícky materiál. "Vytvorila sa úzka spolupráca, skôr by som povedal na vládnej úrovni medzi Jardom Tvrdíkom, pánom Hanáčkom a pánom Babišom, ktorí vytvorili to najdôležitejšie. A to je most, ktorým sa dajú voziť veci z Číny, ktoré dnes potrebujeme," vyjadril sa Patrik Tkáč, spolumajiteľ  J&T. 


Napriek dobrým kontaktom na vysokej úrovni v Číne je však dopraviť do našich končín hotová veda. Pri odbavovaní ide hlavne o čas. "Vedieť to precliť, vedieť to naložiť, aby to klaplo ako jeden veľký celok. Preto by som osobne neodporúčal veľmi oddeľovať že s niekym kúpim, s niekym dopravím. Najlepšie je to riešiť komplexne," pokračoval Tkáč. 

O dopravu z Prahy na Slovensko sa postaralo ministerstvo vnútra, ktoré ich odovzdalo Štátnym hmotným rezervám. Distribúcia medzi zdravotníkov by tak mala byť teraz v ich rukách. Touto zásielkou sa však pomoc pre Slovákov ani z ďaleka nekončí. Spoločnosti majú zakúpené aj ďalšie ochranné pomôcky , ktoré by už v najbližších hodinách mali smerovať k nám podľa rovnakého scenára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy