Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Očkovacie preukazy sa o chvíľu stanú skutočnosťou. Brusel rieši, čo so Sputnikom
Zdielať na

Očkovacie preukazy sa o chvíľu stanú skutočnosťou. Brusel rieši, čo so Sputnikom

BRUSEL / Európska komisia predstavila kľúčový návrh o tom, ako budú fungovať takzvané covid pasy. Mali by sme s nimi cestovať už teraz v lete. Brusel riešil aj to, čo s ľuďmi, ktorí sa dajú zaočkovať neregistrovanou vakcínou, ako napríklad Sputnikom. Digitálne osvedčenie bude v dvoch jazykoch. Bude mať nielen papierovú, ale aj elektronickú formu a obsahovať bude informáciu, či ste zaočkovaný, otestovaný alebo ste koronavírus prekonali.

Kým Svetová zdravotnícka organizácia nevyhlási pandémiu za skončenú, budeme musieť pri ceste do zahraničia nosiť so sebou okrem pasov, či občianskych aj takzvaný covid pass.  "Pôjde o dve formy, jednak papierovú ale takisto aj digitálnu," priblížil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

A jednu z nich bude potrebné mať pri sebe. Obsahovať bude napríklad QR kód, ktorým sa budeme preukazovať pri kontrolách. Zistiť sa z neho bude dať aj informácia kedy došlo k vakcinácii, akou látkou a ktorou šaržou. "To, že tam bude uváídzajná vakcína je ukážkou toho, že jednotlivé krajiny veľmi citlivo vnímajú aké vakcíny sú pužívané," uviedol europoslanec Martin Hojsík.

V prípade neregistrovaných vakcín, akou je napríklad Sputnik, bude už na rozhodnutí členského štátu, či takúto vakcínu akceptuje. Pokiaľ nie, bude sa musieť cestovať s negatívnym testom. "Rôzne covid testy majú rôznu dĺžku platnosti povedzme na Slovensku a inú v Belgicku, takže potrebujeme samozrejme jednotný systém," skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik.

Každá členská krajina teraz bude mať tri mesiace na to, aby sa pripravila na výdaj takýchto zelených digitálnych preukazov. "Pracujeme na digitálnej bráne, ktorá by vlastne mala umožniť, aby medzi sebou tieto jednotlivé systémy fungovali," objasnil kroky EÚ podpredseda Šefčovič.

"Komisia reaguje na otázku očkovacích preukazov neskoro keďže už dnes je v celej Európe zaočkovaných množtvo ľudí bez toho, aby vôbec takýto covid pass mali," myslí si europoslanec Peter Pollák.

Zelenú celému systému ale ešte musia dať lídri Európskej únie. Rozhodnúť tak má budúcotýždňový summit

Súvisiace články

Najčítanejšie správy