Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po týždni zatvorených trhovísk sa môžeme dočkať zmeny. Ovocie a zeleninu by ste mohli nakúpiť už čoskoro
Zdielať na

Po týždni zatvorených trhovísk sa môžeme dočkať zmeny. Ovocie a zeleninu by ste mohli nakúpiť už čoskoro

BRATISLAVA / Trhoviská by sa mohli opäť otvoriť a trhovníci dostať výnimku na predaj sezónneho ovocia a zeleniny. Je tomu týždeň, čo hygienici zatvorili viaceré trhoviská a stánky pouličného občerstvenia, pretože nespadali medzi výnimky novej vyhlášky.

Ambulatný predaj obmedzil úrad krátko pred Vianocami, no niektoré trhové miesta si to odniesli až teraz. Na nezrovnalosti v aktuálne platnej vyhláške upozornila starostka bratislavského Starého mesta. "V paragrafe 1 a paragrafe 2 je disproporcia, ktorá v jednom prípade umožňuje predaj a v druhom neumožňuje," vysvetluje starostka Zuzana Aufrichtová.


Táto právna anomália narobila medzi drobnými predajcami chaos, vyprázdnila trhoviská a mnohých pripravila o jediný zdroj príjmu. "Takéto opatrenia zlikvidujú aj to málo, čo tu ešte máme," vyhlásil jeden z organizátorov farmárskych trhov Vladimír Novotný.

Pritom práve toto ročné obdobie je pre drobných predajcov kľúčové. "Hlavne podporme všetkých ostatných pestovateľov, čo sú okolo Slovenska a domácim dajme klinec do rakvy," dodal Novotný.

Podobný osud postihol aj majiteľov stánkov s pouličným občerstvením.  "Máme respiratory, latexové rukavice, obaly so sebou, dezinfekciu, čiže nehrozí žiadna nákaza," konštatuje majiteľ stánku Boris Šanta.


Nerozumejú najmä skutočnosti, prečo má byť predaj na čerstvom vzduchu nebezpečnejší, ako výdaj cez okienko alebo návšteva obchodu, kde sa predáva rovnaký tovar."Je to nelogické a hlúpe opatrenie a preto aj tí slovenskí maloobchodnici sa začínajú brániť, ja tomu plne rozumiem," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.


Hygienici argumentujú zlou epidemiologickou situáciou a všetky formy ambulatného predaja nechcú povoliť naraz. Obávajú sa totiž zhromažďovania ľudí pred stánkami. "Pracujeme na návrhu fungovania trhovísk a tržníc, avšak s regulovanými podmienkami," skonštatovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Samotní predajcovia však za oveľa nebezpečnejšie ako pohyb zákazníkov, považujú zriadenie testovacej stanice v testnej blízkosti areálu na Žilinskej ulici.
Ak sa trhoviská nepodarí čím skôr otvoriť, prvú úrodu jarnej cibuľky a reďkoviek si nebude mať kto kúpiť a obratom poputuje na smetisko.  "Vyhlášku by sme chceli vydať v priebehu budúceho týždňa," uzavrela Račková z ÚVZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy