Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vláda schválila odvolanie obvineného Vladimíra Pčolinského z funkcie riaditeľa SIS
Zdielať na

Vláda schválila odvolanie obvineného Vladimíra Pčolinského z funkcie riaditeľa SIS

BRATISLAVA / Necelý týždeň po zadržaní a obvinení šéfa SIS stále nepoznáme meno nástupcu Vladimíra Pčolinského. V stredu už ale vláda oficiálne odobrila jeho demisiu a poslala ju prezidentke. Zatiaľ však neza-sa-dala Bezpečnostná rada štátu, ktorá by mala vážnu situáciu v Slovenskej informačnej službe urýchlene riešiť.

Už druhýkrát sa tento týždeň stretli parlamentní poslanci, členovia výboru pre kontrolu SIS. Hovoria, že obsadenie pozície novým šéfom je dôležité nie len pre jej ďalšie fungovanie po technickej stránke.  "Aby mohol brániť a obnovovať reputáciu SIS a hlavne aby bola v čo najširšej miere zabezpečená reputácia SR," uviedol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za Ľudí).

Experti na spravodajské služby opakovane hovoria, že zadržanie troch činných vysokých funkcionárov naštrbilo dôveru najmä smerom do zahraničia. Aj preto by podľa nich mal byť nový spravodajský šéf rešpektovaným a uznávaným človekom.  "Tie kritériá sú jednoznačné, jednak sú zákonom predpísané. Čo musí spĺňať riaditeľ. Potom sú to povedal by som, že kritériá nejakej osobnostnej výbavy. Ale to sú také samozrejmosti," myslí si druhý podpredseda, Gábor Grende (OĽANO).


"V tomto prípade, keďže je mimoriadna situácia, neštandardná situácia, tak by to mal byť človek, ktorý je odborne zdatný,"
povedal predseda výboru pre činnosť SIS Marián Saloň za Smer-SD, ktorý si zároveň myslí, že Slovensko takých má.


Predsedovi výboru dáva za pravdu aj bývalý šéf tajnej služby Karol Mitrík. Hovorí, že politický nominant by bol aktuálne na škodu. "Mal by tam byť profesionál. Podľa mojich skúseností, mal by tam byť profesionál. Berme si príklad z Čiech," vyjadril sa Mitrík.

O tom však budú na konci dňa aj tak rozhodovať politici. Dnes však nie je zhoda ani na tom, či táto výsada ostane podľa koaličnej zmluvy v rukách Sme rodina, alebo si bude nomináciu šéfa tajných uzurpovať premiér a jeho strana.  "To je otázka na koalíciu. Tam sa majú problém dohodnúť na iných veciach. Neviem či sa budú vedieť dohodnúť na tejto," uzavrel poslanec Saloň.​

Pozrite si archívny rozhovor s Vladimírom Pčolinským po vymenovaní do funkcie prezidentkou Zuzanou Čaputovou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy