Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Majiteľovi zberného dvora dochádza trpezlivosť. V odpade nachádzajú mŕtve zvieratá
Zdielať na

Majiteľovi zberného dvora dochádza trpezlivosť. V odpade nachádzajú mŕtve zvieratá

CHYNORANY / Majiteľovi zberného dvora v Chynoranoch dochádza trpezlivosť. V plastovom odpade nachádzajú v poslednom čase mŕtve zvieratá. Našli tam už vtáky, psy, mačky a najnovšie sa na triediacom páse objavilo ďalšie zviera.

Počas triedenia plastového odpadu našli zamestnankyne mŕtveho zajaca.  "On bol vo vreci. My musíme driapať vrecia a potom triedime," uviedla pracovníčka zberného dvora. "Ľudia si z toho robia kafilérku a mýlia si triedený odpad s komunálnym odpadom," myslí si majiteľ Dezider Hunka.

Mŕtvych zvierat tu našli predovšetkým v plastovom odpade v poslednom čase viac. "Je to ťažké... Nachádzame tu mačky, odrezané hlavy malým psom, aby sme nevedeli o akú rasu ide," dodal majiteľ zberného dvora.


"Pred časom sme našli v skle našli v rozklade mačku," podotkla starostka obce Chynorany Mária Lachkovičová.

"Každé mŕtve zviera je  zdrojom nákazy pre iné zvieratá, pre človeka a takisto ide o znečistenie životného prostredia. Je to veľmi nezodpovedné," skonštatoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.


Ľudia, ktorí sa takýmto spôsobom zbavujú uhynutých zvierat porušujú viacero zákonov. Nehovoriac o tom, že ohrozujú pracovníčky na triediacej linke. Tie každý deň tŕpnu, aké zviera v odpade nájdu. "Prichádzajú každý deň so strachom do roboty, čo nájdu dnes alebo zajtra," uviedol majiteľ Hunka.

V prípade úhynu zvieraťa treba podľa odborníkov buď kontaktovať kafilériu, alebo ho majiteľ môže zakopať. Urobiť tak smie na vlastnom pozemku, dostatočne ďaleko od susedov.  "Takisto 500 metrov od zakopania zvieraťa nesmie byť vodný zdroj, aby nedošlo ku kontaminácií," uzavrel riaditeľ veterinárnej správy Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy