Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Migračná kríza: Tri talianske organizácie obvinili zo spolupráce s pašerákmi ľudí
Zdielať na

Migračná kríza: Tri talianske organizácie obvinili zo spolupráce s pašerákmi ľudí

Zdroj: SITA

RÍM / Talianske súdy obvinili tri mimovládne organizácie, ktoré pomáhali so zachraňovaním utečencov na mori, zo spolupráce s pašerákmi ľudí z Líbye. Podľa vyšetrovateľov 21 zamestnancov organizácie Save the Children, Lekári bez hraníc a Jugend Rettet dlhodobo komunikovali s pašerákmi a koordinovali vyplavenie malých preplnených lodiek migrantov a ich záchranu. O vyšetrovaní napísal denník Le Temps.

Podľa talianskej polície sa toto dialo od jari do jesene roku 2017, spolupráca prebiehala pri 12 záchranných operáciách. Veľkú časť podkladov zaistil policajt, ktorý sa infiltroval medzi pracovníkov záchrannej lode Vos Hestia organizácie Save the Children a spoločné operácie pašerákov a záchrancov natočil. Polícia taktiež použila odposluchy a pri finálnom záťahu zaistila materiál na zabavených počítačoch a telefónoch. Výsledná policajná správa má 651 strán a obviňuje 21 ľudí z "obchádzania záchranného systému nastaveného talianskymi úradmi" a zo spolupráce s pašerákmi ľudí, píš denník Le Figaro. 

V skorých ranných hodinách skupina líbyjských pašerákov prišla k lodi Vos Hestia a upozornila vedúceho lode, že sa skoro objaví plavidlo plné utečencov, ktorí potrebujú zachrániť. Vzápätí sa skutočne na horizonte objavila loď s 500 ľuďmi na palube. V pokoji ich udržiaval jeden z pašerákov ranami opaskom. Potom pašeráci organizovali presun utečencov na Vos Hestia, ktorá ich aj s jedným pašerákom dopravila k talianskym brehom. Po troch dňoch priplávali do prístavu Reggio di Calabria a líbyjský pašerák bez stopy zmizol, popisuje operáciu z  júna 2017 denník Le Temps. 

Podľa námorného práva posádka lode, ktorá zahliadne pravidlo v problémoch, musí najskôr informovať Námorné záchranné a koordinačné centrum (MRCC) v Ríme a to jej môže udeliť povolenie zasiahnuť. Podľa vyšetrovateľov dostávali posádky záchranných lodí GPS súradnice lodí s migrantami vopred, doplavili sa k nim čo najbližšie a hneď potom plavidlá ohlásili MRCC. Tým, že boli najbližšie, často im MRCC tú výnimku dalo. 

Talianska polícia celkom obvinila 21 členov posádok lodí a koordinátorov neziskových organizácií, pochádzajú z Talianska, Nemecka, Francúzska, Belgicka, Británie a Španielska. Hrozia im tresty od štyroch mesiacov do 20 rokov väzenia. 

Organizácia Lekári bez hraníc k obvineniu vydala prehlásenie, v ktorom odmieta, že by sa dopúšťala trestných činov. Záchrana utečencov podľa nich zodpovedala námornému právu, celkom už vďaka nim údajne cestu cez more prežilo viac ako 81 000 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy