Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Teplo, slnko a farebné lístie lákajú na prechádzky. Ako dlho si užijeme babie leto?
Zdielať na

Teplo, slnko a farebné lístie lákajú na prechádzky. Ako dlho si užijeme babie leto?

BRATISLAVA / Babie leto oplýva teplotou prekračujúcou rekordné hodnoty maximálnej teploty vzduchu. V Hurbanove namerali viac ako 25°C,  letný deň bol aj v Prievidzi, extra teplo aj v Dudinciach a na Chopku dokonca viac ako 15°C.

Prúdenie veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu k nám sa prejavilo naplno a pretože bude ešte pokračovať, máme nádej na ďalšie horúce dni.

Počasie u nás je pod vplyvom vysokého tlaku vzduchu a prúdenia veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu k nám. Znamená to, že po ranných hmlách sa opäť slnko naplno zapojí do svojej práce a vzduch sa prehreje na 20 až 25, pri dlhšie trvajúcej hmle bude chladnejšie, okolo 17°C, Vietor bude slabý, od juhovýchodu do 20 km/h. Veľmi teplé počasie bude pokračovať aj na horách, vo výške 1500 m bude slnečno, bez zrážok, od 13 do 17°C.

Ani ďalšie dni nesľubujú výraznú zmenu. Stále bude veľmi teplo, ale postupne bude pribúdať miest s hmlami alebo nízkou oblačnosťou, ktorá sa bude stále ťažšie a ťažšie rozplývať a tak napr. Vo štvrtok môže zostať na niektorých miestach aj po celý deň, denná teplota bude od 20 do 25, pri hmle bude chladnejšie, okolo 16°C. Vietor prevažne iba slabý, ale ku koncu týždňa zosilnie vietor južných smerov na 25, v nárazoch okolo 45 km/h. 

"Horúce počasie prekonávajúce teplotné rekordy nie je iba u nás. Nezvyčajne teplo je aj v Rakúsku, v Maďarsku, v Srbsku,kde sú teploty dokonca ešte vyššie a blížia sa k hodnote tropického dňa," dodala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy