Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska odmietol ponuku PS/Spolu na trojkoalíciu. Vytvoriť však chce veľký blok zmeny
Zdielať na

Kiska odmietol ponuku PS/Spolu na trojkoalíciu. Vytvoriť však chce veľký blok zmeny

Exkluzívny prieskum agentúry Polis pre TV JOJ: Kiskova strana Za ľudí by predbehla koalíciu PS/Spolu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Líder strany Za ľudí Andrej Kiska odmietol ponuku koalície Progresívne Slovensko/Spolu na trojkoalíciu. Na Facebooku o tom informuje predseda Spolu Miroslav Beblavý. Ako napísal na sociálnej sieti, do rokovaní išli na základe partnerského princípu bez ďalších kategorických požiadaviek.

Podľa Beblavého bolo ich cieľom poraziť Smer-SD. „V PS/Spolu sme presvedčení, že trojkoalícia najbližších strán bola najlepšia a najúprimnejšia možnosť, ako v čase, keď na povrch vychádzajú najhoršie svinstvá, ukázať, že nám záleží na zmene. A že vieme konať spoločne. Rozhodnutie Andreja Kisku odmietnuť trojkoalíciu berieme na vedomie. Veľmi radi akceptujeme jeho žiadosť prístúpiť k našej dohode o neútočení. Napokon, KDH a Za ľudí sú naši najbližší partneri," napísal Beblavý.

V PS/Spolu sa cítia sklamane  

Predseda progresívcov Michal Truban cíti sklamanie a trojkoalíciu prípadnú trojkoalíciu vnímal ako jasnú zbraň voči Smeru a ako príležitosť na vládu zmeny. "Andrej Kiska našu ponuku na trojkoalíciu s cieľom porazit SMER, odmietol. Žiaľ, predsedníctvo ZA ĽUDÍ o tom rozhodlo jednohlasne. Od začiatku nám šlo o to, aby sa táto spolupráca podarila, ja sám som vravel, že urobíme pre to veľa, ani moja pozícia lídra nebude brzdou spolupráce, lebo Slovensko dnes viac ako čokoľvek iné potrebuje jasný a reálny plán ako poraziť SMER a zostaviť vládu zmeny," reaguje Truban. 

Andrej Kiska na Facebooku napísal, že koalícia strany Za ľudí s PS/Spolu by podľa aktuálnych preferencií nestačila na to, aby vymenila túto vládu. „Práve naopak, ohrozila by našich najbližších budúcich povolebných partnerov, ktorí by sa nemuseli dostať do parlamentu. Percentá, ktoré by koalícia získala, by išli na ich úkor. Stále by tak hrozila vláda Smeru s SNS, Kotlebom a Harabinom," tvrdí exprezident s tým, že strany demokratickej opozície potrebujú získať minimálne 76 mandátov na to, aby mohli vládnuť.

Dnes nie 

Podľa dnešných prieskumov by muselo ísť o koalíciu minimálne piatich strán. „Ak by koalícia PS/Spolu nepotrebovala odpoveď dnes, nechal by som túto otázku ešte otvorenú. Nevylučujem, že situácia sa môže zmeniť a som pripravený sa do 24 hodín dohodnúť na inom riešení. Nekladiem si žiadne podmienky, nepotrebujem si osobne nič dokazovať. Urobím všetko tak, aby to bolo najlepšie pre krajinu," píše Kiska na sociálnej sieti.

Koalíciu PS/Spolu informoval, že navrhne stretnutie okolo okrúhleho stola s ostatným demokratickými opozičnými stranami, kde by mali diskutovať o najlepšej forme predvolebnej a povolebnej spolupráce. "Dnes to nie je spravna možnosť pre Slovensko," verí Kiska. Zatvárať si dvere pre prípadnú budúcu spoluprácu si však nechcú a Kiska pripomenul, že takýto stav sa môže kedykoľvek, aj v priebehu 24 hodín, zmeniť a že sú otvorení diskusii o spolupráci aj naďalej. 

Koalícia veľkej zmeny 

Strana Za ľudí je pripravená hovoriť o veľkej predvolebnej spolupráci združujúc tak všetky opozičné strany do jedného bloku. "Máme spoločne možnosť vyhrať voľby. Nemôžeme dovoliť, aby Smer s kotlebovcami či Harabinom naďalej udržovali mafiánsko-oligarchický systém," zdôraznil líder strany Andrej Kiska. Hovorí o takzvanom "bloku zmeny". "Sme pripravení sadnúť si za jeden stôl so všetkými našimi potenciálnymi partnermi a hovoriť o spolupráci," vysvetlil. 

Na základe dát z prieskumu volebných preferencií strán v strane Za ľudí usúdili, že by prípadné zlúčenie so stranami PS/Spolu bolo v podstate kontraproduktívne pre obe strany, ako aj pre celé opozičné spektrum. "Na záver by to mohlo mať, práve naopak, deštruktívny efekt, na celu opozíciu. Proti koalícii strán PS/Spolu a Za ľudí je 33% našich voličov, a to nie je malo. Prišli by sme o tretinu voličov," zhodnotil Kiska.

Strata voličského potenciálu

Zároveň sa obáva, že by takýmto krokom poškodil práve ostatným opozičným stranám, a tým-pádom aj samotnému voličškému potenciálu. Spomenul strany ako OĽaNO, KDH či SaS. "Našim cieľom nie je poslať takúto stranu mimo parlament. Našim cieľom je spolupráca," zdôraznil Kiska. 

Kiska ďalej vylúčil spoluprácu so Smerom, SNS, Kotlebovcami či Harabinom, ako aj stranou Dobrá voľba Tomáša Druckera. Sme rodina Borisa Kollára z povolebnej koalície síce nevylučuje, no bol by rád, keby sa mu koalícia podarila vytvoriť bez nich. "Smer je pripravený vládnuť s Kotlebom," upozornil na záver. 

Za to volič z južného Slovenska dostane v parlamentných voľbách značne zjednodušenú ponuku. Maďarské politické strany Most-Híd, SMK a MKDSZ-MKDA pôjdu do volieb na spoločnej kandidátke: 

Súvisiace články