Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Eurovoľby môžu ukončiť debatu o novom predsedovi parlamentu, tvrdí Raši
Zdielať na

Eurovoľby môžu ukončiť debatu o novom predsedovi parlamentu, tvrdí Raši

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po Petrovi Pellegrinim, ktorý sa stal novým prezidentom, ostala voľná stolička predsedu parlamentu. Strana Hlas ako jeho náhradníka vidí aktuálneho ministra Richarda Rašiho. Avšak o funkciu má záujem aj líder SNS Andrej Danko. Všetko však môžu ovplyvniť voľby do európskeho parlamentu.

"Táto téma nebude témou do eurovolieb, ale na základe platnej koaličnej zmluvy toto miesto patrí nám a my z tejto nárokovateľnej dohody neplánujeme ustúpiť," uviedol poslanec Richard Raši. Podľa neho môže túto otázku vyriešiť aj Dankov úspech v eurovoľbách. "Je lídrom kandidátky, tak pravdepodobne kandidoval preto, že tam chce ísť. Keď bude úspešný, tak možno táto téma odpadne," doplnil. Dodal, že žiadna dohoda o výmene postov na stole nie je.

Celé vyjadrenie poslanca Richarda Rašiho: 

Tomáš Taraba uviedol, že strana SNS rešpektuje koaličnú zmluvu a aj to, že post šéfa parlamentu podľa nej patrí Hlasu. Uviedol, že momentálne to u nich v strane nie je témou. Pripomenul ale, že bez aktivity SNS by sa Peter Pellegrini nestal prezidentom.

Robert Fico by na poste uprednostnil Andreja Danka

Poslanec už predtým avizoval, že stoličku predsedu Národnej rady vymeniť neplánujú. "Nevidíme jediný dôvod na to, aby sa to akokoľvek menilo," tvrdí Raši. Podľa premiéra Roberta Fica by bolo najlepšie, keby post obsadil Andrej Danko. "Toto by bolo pre vládnu koalíciu to najlepšie, to by boli tie tri Svätoplukove prúty, ktoré by potom fungovali," vyhlásil Robert Fico pre RTVS. Rozhodnutie Hlasu však rešpektuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy