Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Premiér Robert Fico má vraj plán na lacné potraviny aj benzín
Zdielať na

Premiér Robert Fico má vraj plán na lacné potraviny aj benzín

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / ​Ako hodnotí premiér aktuálnu politickú situáciu? Čo bude s koalíciou po eurovoľbách? A ako plánuje zatočiť s vysokými cenami potravín? Aj na tieto otázky sa moderátorka Lenka Ježová pýtala predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.

Vláda už má plán ako zatočiť s vysokými cenami potravín

Výsledkom by však mohol byť ďalší spor s Európskou komisiou. Tvrdí to Robert Fico, ktorý tiež hovorí o diktovaní štátnym inštitúciám, aké potraviny majú nakupovať. Prím budú hrať tie slovenské. Vláda si vraj chce posvietiť aj na cenu benzínu, hoci to už vraj pre ňu nie je také pálčivé.

Viac sa dozviete vo videu:

Čo bude s koalíciou po eurovoľbách?

Premiér Fico rešpektuje rozhodnutie SNS. Zdôraznil, že každý má právo nastaviť si kandidátku podľa svojich predstáv. "To je prax, taktika, že nasadím silné tváre, aby ľudia volili tú stranu, aby tá strana získala vysoké percentá. Ale potom tí ľudia reálne nepôjdu do Európskeho parlamentu, zostanú doma a nastúpia tí nižšie nasadení," uviedol premiér.

Doplnil, že všetci kandidáti Smeru, ktorí budú zvolení, reálne pôjdu do Európskeho parlamentu. "Ale pokiaľ ide o rozhodnutie SNS, to by som ja nekomentoval. To je ich suverénne rozhodnutie," dodal.

Politická mapa Slovenska sa začína meniť

"Ja som povedal takú vetu už dávnejšie, že prezidentské voľby - v prípade zvolenia Petra Pellegriniho - zmenia politickú mapu na Slovensku. A naozaj tá mapa sa začína veľmi výrazne meniť," zhodnotil Fico s tým, že bude mať iného koaličného partnera a nového predsedu strany Hlas. "Musím rešpektovať to, že opozícia je zdrvená z tej porážky prezidentských volieb a bude možno ešte o to agresívnejšia pri voľbách do Európskeho parlamentu," doplnil.

Premiér zdôraznil, že SNS je prirodzený partner Smeru. "Je to národná politika, ktorú vždy Smer rešpektovala a bude rešpektovať," vysvetlil. Andrej Danko podľa neho urobil významný krok, keď podporil v prezidentských voľbách Petra Pellegriniho. "Napriek tomu, že v prvom kole nepodporoval prezidenta Pellegriniho, v druhom kole povedal jasne - Pellegrini je náš kandidát a vládna koalícia povedala, že to je spoločný kandidát," priblížil Fico.

Zdôraznil, že treba rešpektovať Slovenskú národnú stranu. "Ak sa Andrej Danko rozhodol, že bude kandidovať, tak ja by som to nechal na neho, že či v prípade zvolenia by odišiel alebo neodišiel," povedal s tým, že bez ohľadu na to, aké rozhodnutie urobí, Andrej Danko bude najdominantnejšia postava SNS. "A keby aj bol v Bruseli, tak verím, že dokáže tú stranu riadiť tak, ako riadi teraz," doplnil.

Najlepšie by bolo, keby bol predsedom Národnej rady Andrej Danko

"Pre vládnu koalíciu by bolo najlepšie riešenie, keby bol predsedom NR SR Andrej Danko, na tom politicky naďalej zotrvávam, pretože myslím si, že mám toľko skúseností, aby som si dovolil takéto konštatovanie urobiť," vyhlásil Robert Fico s tým, že rešpektuje právo Hlasu, aby tento post obsadila.

Premiér zdôraznil, že predseda NR SR musí byť výsledkom dohody troch koaličných partnerov. "Pokiaľ nebudem mať na stole papier, na ktorom budú tri mená podpísané - Fico, Pellegrini a Danko, ja nikdy nepustím a nedovolím poslancom za Smer, aby šli do akejkoľvek voľby," zdôraznil. Bez tejto dohody nebude podľa neho žiadna voľba a budeme musieť rátať s tým, že bude dočasne viesť Národnú radu poverený podpredseda Peter Žiga.

Podľa Fica ale pre stabilitu, funkčnosť a silu vládnej koalície je najlepším riešením Andrej Danko. "Mám na to milión dôvodov, aj milión veľmi silných argumentov. Ale rešpektujem hlas, preto je to na nich," vysvetlil. 

"Keď sa dohodneme - Fico, Pellegrini, Danko - že má byť Raši predsedom parlamentu, tak to podpíšem a budeme za to hlasovať. Ak sa dohodneme, že bude Andrej Danko, podpíšem a budeme hlasovať," zdôraznil Fico.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy