Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
792. deň na Ukrajine: V Kyjeve oznámili evakuáciu dvoch nemocníc
Zdielať na

792. deň na Ukrajine: V Kyjeve oznámili evakuáciu dvoch nemocníc

KYJEV / Súrne potrebujeme systémy protivzdušnej obrany a rakety do nich. To sú slová ukrajinského prezidenta Zelenského, ktoré vyriekol na online stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. V Kyjeve v piatok 25. apríla došlo k urýchlenej evakuácii dvoch nemocníc vrátane jednej detskej. Ruské zdroje totiž naznačovali blížiacu sa hrozbu leteckého útoku na ne. Odvolávali sa pritom na prítomnosť vojakov v zdravotníckych zariadeniach, čo lekári označili za lož a provokáciu.

​Dve kyjevské nemocnice mali evakuovať pre obavy z ruských útokov

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuovalo dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady. "Mesto súrne začína evakuovať dve nemocnice, pretože na internete sa šíri video s oznamom, že sa blíži nepriateľský útok na tieto nemocnice," uviedla mestská administratíva.

Zmienené video tvrdí, že v budovách sa nachádzajú vojaci a údajne sú preto legitímnym vojenským cieľom. "Toto je absolútna lož a provokácia nepriateľa, ktorý sa to pokúša využiť na útok na sociálnu infraštruktúru v hlavnom meste," napísala administratíva na Telegrame. Jedno zo zdravotníckych zariadení, nachádzajúce sa na Bogatyrskej ulici, je detská nemocnica, uviedla administratíva.
"Kyjevské úrady teraz robia všetko, čo je v ich silách, aby presťahovali pacientov a lekárov do iných zdravotníckych zariadení v hlavnom meste," vysvetlila.

Zelenskyj telefonoval so Schumerom a Johnsonom, ďakoval im za schválenie pomoci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

Zelenskyj v rozhovore so Schumerom ocenil neochvejnú podporu Demokratickej strany pre Kyjev, napísal v príspevku na sociálnej sieti. Zároveň ho informoval o aktuálnej situácii na bojisku a potrebách ukrajinskej armády. Ukrajinský prezident dodal, že republikánovi Johnsonovi poďakoval za "jeho líderstvo, ktoré zabezpečilo podporu pomoci pre Ukrajinu" v snemovni. "Osobitne som vyzdvihol zahrnutie systémov ATACMS s dlhým doletom do zákona, ktoré sú na bojisku veľmi potrebné. Zároveň som ho pozval na návštevu Ukrajiny," priblížil.

Rusko zadržalo dvoch podozrivých z prípravy útokov na vojenské a policajné objekty

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku. K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou, uvádza TASR podľa správy agentúry AFP.

​Zadržaní nadviazali podľa vyhlásenia FSB kontakty s ukrajinskými nacionalistami a plánovali zaútočiť na policajnú stanicu, ako aj náborové stredisko či ďalšie ciele v meste Volžskij. Agenti FSB počas razie zaistili tiež výbušniny a strelné zbrane. AFP pripomína, že Moskva od spustenia svojej invázie na Ukrajinu z februára 2022 zadržala už viacero ľudí, prevažne Rusov, obvinených z kolaborácie s Kyjevom či z plánovania útokov na ruské vojenské objekty.

Ministra poľnohospodárstva podozrivého z korupcie prepustili na kauciu

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Mykola Soľskyj bol prepustený z väzby a pokračuje vo vykonávaní svojich povinností ako minister," uviedlo ministerstvo poľnohospodárstva na sociálnych sieťach.

Kyjevský protikorupčný súd nariadil v piatok ráno väzbu pre Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur. Súd zároveň stanovil kauciu 75,5 milióna ukrajinských hrivien (asi 1,8 milióna eur).

​Podľa prokuratúry bola pôda v tomto prípade nelegálne odobraná štátnym firmám a prevedená na vojnových veteránov pod podmienkou, že ju budú prenajímať niektorým súkromným firmám. Soľsky v tom čase stál na čele veľkej poľnohospodárskej firmy a bol členom parlamentu. Ministrom sa stal v marci 2022 a svoju vinu odmieta.

Obvinený politik predložil vo štvrtok svoju rezignáciu, no technicky zostáva ministrom, až kým parlament jeho žiadosť neposúdi. Parlament by o jeho rezignácii mohol rozhodnúť na ďalšom zasadnutí. Ukrajinu sužuje od rozpadu Sovietskeho zväzu silná korupcia. Kyjev sa však zaviazal, že posilní svoj boj proti nej v rámci snáh o vstup do Európskej únie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vlani vymenil aj ministra obrany po tom, čo sa objavili obvinenia z korupcie súvisiace s jeho rezortom.

Najčítanejšie správy