Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
FOTO: Černobyľ po 38 rokoch. Zelenskyj upozornil na jadrovú hrozbu
Zdielať na

FOTO: Černobyľ po 38 rokoch. Zelenskyj upozornil na jadrovú hrozbu

KYJEV / Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

​​Výstavba Černobyľskej atómovej elektrárne sa začala v roku 1970 približne 20 kilometrov od mesta Černobyľ a 16 kilometrov od ukrajinsko-bieloruských hraníc. Prvý reaktor uviedli do prevádzky 27. septembra 1977 a posledný, štvrtý dokončili v roku 1983. Súčasne so stavbou elektrárne vyrástlo pre jej pracovníkov a ich rodiny mesto Pripiať.

K tragédii došlo v sobotu 26. apríla 1986 krátko po polnoci, o 1.23 h miestneho času. Odohrala sa necelých 60 sekúnd po spustení záťažovej skúšky. Pri havárii sa uvoľnilo žiarenie asi 50 miliónov curie, čo sa rovná 30-40 násobku rádioaktivity bomby zvrhnutej na Hirošimu v roku 1945. V dôsledku havárie bolo na území bývalého Sovietskeho zväzu rádioaktívne zamorených približne 150 000 štvorcových kilometrov.

Bezprostredne po katastrofe zahynulo 31 pracovníkov elektrárne a hasičov, väčšinou na akútnu chorobu z ožiarenia. Tisíce ďalších ľudí však podľahli neskôr chorobám súvisiacim s radiáciou. Haváriu spôsobila celá séria zlyhaní viacerých faktorov od zlého návrhu reaktora, cez zatajovanie mnohých informácií o chybách a technických rysoch reaktorov až po chyby operátorov, ktorí porušili procedúry potrebné na zaistenie bezpečného chodu elektrárne.

Zelenskyj upozornil na jadrovú hrozbu 

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruské sily obsadili ZAES na juhu Ukrajiny v prvých dňoch invázie začiatkom roka 2022.Obe strany konfliktu sa odvtedy pravidelne obviňujú z ohrozovania tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. "Ruskí teroristi držia v zajatí záporožskú elektráreň už 785 dní," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. "Je na zodpovednosti celého sveta vyvíjať tlak na Rusko, aby zaistilo oslobodenie ZAES a jej návrat pod plnú kontrolu Ukrajiny, ako aj to, aby boli všetky ukrajinské jadrové zariadenia chránené pred ruskými útokmi," napísal. 

"Je to jediný spôsob, ako zabrániť novým radiačným katastrofám, teda tomu, čo denne hrozí v dôsledku prítomnosti ruských okupantov v ZAES," dodal ukrajinský prezident. Zelenskyj sa takto vyjadril v rámci výročia havárie v černobyľskej jadrovej elektrárni ležiacej na severe Ukrajiny. Táto havária je považovaná za najhoršiu jadrovú katastrofu na svete. V jej dôsledku prišlo ku kontaminácii veľkej časti súčasného územia Ukrajiny, Bieloruska i Ruska. Radiácii bola vtedy vystavená aj veľká časť Európy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy