Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Boje v okolí záporožskej jadrovej elektrárne pokračujú, katastrofa podobná Černobyľu by sa ale opakovať nemala
Zdielať na

Boje v okolí záporožskej jadrovej elektrárne pokračujú, katastrofa podobná Černobyľu by sa ale opakovať nemala

SLOVENSKO/UKRAJINA / Hrozí, že sa pri bojoch v Záporoží zopakuje černobyľský scenár a rádioaktívny mrak zasiahne aj Slovensko? Čo všetko by pri bojoch muselo byť poškodené, aby došlo ku katastrofe? Pýtali sme sa odborníkov na jadrovú energiu. Dobrou správou je, že tie najčiernejšie scenáre nie sú pravdepodobné.

"Čo sa týka komerčných jadrových elektrární, ešte vojna v takejto oblasti nebola," hovorí predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

"Ako obyvatelia mesta, vyzývame ruskú armádu a ukrajinské ozbrojené sily, aby sa vyhli bojom pri meste Enerhodar a v zóne 20 kilometrov okolo elektrárne. Hovoríme o bezpečí celej planéty, nielen Ukrajiny, Bieloruska a Ruska," povedal obyvateľ Enerhodaru Volodymyr Martynjuk.

Obsadenie najväčšej európskej elektrárne miestnym obyvateľom nepridáva na pocite bezpečia. Nik reálne nevie, čo sa vnútri deje a zatiaľ sa tam nedokážu dostať ani experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

"Môžu skontrolovať, v akom stave sú zariadenia, ako sú k dispozícii náhradné diely, ako majú k dispozícii materiály, chemikálie," uviedla Žiaková.

"To je jeden z najväčších problémov v súčasnosti, pretože my nevieme, čo presne sa odohráva na území Záporožskej jadrovej elektrárne. Máme informácie len z dvoch znepriatelených strán," vyjadril sa jadrový fyzik zo SAV Martin Venhart. 

Jedným z najväčších rizík je poškodenie chladiacich systémov, ktoré zas spotrebujú veľké množstvo elektrickej energie. "V prípade, že je odstavená, tak musia byť zabezpečené externé dodávky tejto energie, ďalej je dôležité, aby personál, ktorý tam je, pracoval v optimálnych podmienkach," povedal Martin Venhart. 

Scenár z Černobyľu ale odborníci nepredpokladajú. Reálnejšie by bolo podľa nich len lokálne zamorenie, ako to bolo v prípade Fukušimy, kde reaktor poškodili zemetrasenia a vlny tsunami. Pre obyvateľov Záporožia by to bola katastrofa, Slovensko je však ďaleko.

"Ten černobyľský reaktor havaroval pri obrovskom výkone, ďalej bol prítomný grafit v reaktore. Došlo k tomu, že ten obsah aktívnej zóny sa dostal až do horných vrstiev atmosféry, a to spôsobilo jeho rozšírenie po Európe," vysvetlil Venhart.

"Na základe simulácií, ktoré sme vykonali, by sa šírila tá rádioaktivita viac smerom na východ a juhovýchod, zasiahla by naozaj výrazne Ukrajinu a Ruskú federáciu," uzavrela Žiaková.

A zvýšenú rádioaktivitu nad Slovenskom nateraz nezaznamenali ani merania meteorológov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy