Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Slovensku pribudli 2 nové prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na 10
Zdielať na

Na Slovensku pribudli 2 nové prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na 10

BRATISLAVA / Na Slovensku zaznamenali od 8. do 12- augusta 2022 dva nové laboratórne potvrdené prípady opičích kiahní. Celkový počet potvrdených prípadov sa tak zvýšil na 10.

Úrad verejného zdravotníctva SR uviedol, že obe osoby sú vo veku od 20-59 rokov. Nebola medzi nimi zatiaľ preukázaná vzájomná epidemiologická súvislosť. Prvá osoba mala v cestovateľskej anamnéze pobyt v zahraničí. K nákaze tak došlo pravdepodobne mimo územia Slovenska. Osoba je aktuálne v domácej izolácii, nebolo potrebné ju hospitalizovať. 

Druhá osoba má negatívnu cestovateľskú anamnézu. Neuvádza pobyt v zahraničí, k nákaze teda pravdepodobne došlo mimo územia Slovenska. Osobu museli hospitalizovať a zabezpečiť protiepidemické opatrenia.

"Napriek pribúdajúcemu počtu potvrdených prípadov nepredpokladáme rozsiahle epidémie, no počítame s tým, že výskyt opičích kiahní bude na našom území narastať," uviedla Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. Dodala, že je potrebné zachovávať si obozretnosť a nepodceňovať výskyt príznakov opičích kiahní. Úrad verejného zdravotníctva taktiež upozornil, že ochorenie sa prenáša blízkym kontaktom, ktorý nemusí mať výlučne sexuálnu povahu. Prenos je možný aj kontaminovanými predmetmi. Prenos ochorenia je možný bez ohľadu na pohlavie jednotlivca, ktorý prišiel do kontaktu s infikovanou osobou či jej osobnými predmetmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy