Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Začali sa pohrebné obrady so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Bratislave
Zdielať na

Začali sa pohrebné obrady so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Bratislave

Zdroj: noviny.sk/SITA

BRATISLAVA / V piatok, 12.8., na poludnie sa uskutočnila prvá zo štyroch svätých omší za kardinála Jozefa Tomka na území Slovenska. Zúčastnili sa na nej aj traja naši najvyšší ústavní činitelia.

Od deviatej hodiny ráno sa s bývalým najvplyvnejším Slovákom katolíckej cirkvi mohla rozlúčiť široká verejnosť. 

Pamiatku si uctili aj politici

Na obrad v Katedrále svätého Martina prišli aj prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár.

"Bol to skvelý diplomat a človek, ktorý požíval dôveru štyroch pápežov a Slovensku bude chýbať. Je to pre nás veľká strata," uviedla hlava štátu.

"Bol to muž pokorný, muž múdry, muž, ktorý nosil Slovensko v srdci. Bol to muž plný lásky. Prosím, dovoľte, aby jeho odkaz znel medzi nami, pustime ho do svojho vnútra, nechajme sa ním inšpirovať, pretože vieme, že veľkosť, ktorú dosiahol, prišla práve skrze pokoru, lásku a tvrdú prácu," skonštatoval predseda vlády.

"Ja som mal to šťastie, že pred pár mesiacmi sme sa boli poďakovať Svätému otcovi za jeho návštevu a tam som sa stretol s otcom kardinálom Tomkom. Robil veľmi dobré meno Slovensku. Zabolí to, ale môžeme byť radi, že tak dlho vydržal a robil nám radosť a zastupoval aj Slovensko a reprezentoval ho dôstojne," povedal Kollár.

Za účasti pápeža sa s kardinálom rozlúčili vo štvrtok vo Vatikáne. V piatok a sobotu bude prebiehať rozlúčka v Bratislave, ďalšie dva dni v košickom Dóme svätej Alžbety. Cestu ukončí emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, ktorý v tejto katedrále 16. augusta o 11:00 bude celebrovať Tomkov pohreb.

Bol najstarším členom kolégia kardinálov a zároveň jeho jediným slovenským členom. Zomrel 8. augusta vo veku 98 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy