Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Ríme zomrel kardinál Jozef Tomko
Zdielať na

V Ríme zomrel kardinál Jozef Tomko

Miesto posledného odpočinku kardinála Jozefa Tomka v Dóme svätej Alžbety v Košiciach

VATIKÁN / V pondelok ráno, 8. augusta, zomrel vo veku 98 rokov kardinál Jozef Tomko. Táto správa zasiahla aj jeho príbuzných na východe Slovenska, v rodnej obci Udavské. Podľa dedinčanov zomrel jeden z nich.

Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska informuje, že zomrel v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme. Posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom sa bude konať 11. augusta o 11:00  vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri oltári katedry. Ďalšie informácie o pohrebnom obrade v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde bude pochovaný, poskytne Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Napriek tomu, že takmer celý svoj život strávil vo svete, stále mal blízko k Slovensku. Miloval našu prírodu, ale bol aj veľkým gurmánom

Stretnutie s Jozefom Tomkom bolo pre Eduarda Hegera vzácne

"Kardinál Jozef Tomko sa za roky svojho života stal významnou osobnosťou s vplyvom nielen na slovenské, ale celosvetové cirkevné dianie. Spomínam, ako som sa s ním ešte v marci tohto roka počas mojej zahraničnej cesty vo Vatikáne osobne stretol. Bol to pre mňa vzácny moment," vyhlásil premiér Eduard Heger. Pozostalým kardinála vyjadril úprimnú sústrasť.

K úmrtiu kardinála sa vyjadrila aj Zuzana Čaputová

"Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme," vyjadrila sa prezidentka na sociálnej sieti. Osobne sa stretla so zosnulým kardinálom v decembri v roku 2020 počas jej návštevy Vatikánu. "Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane," povedala Čaputová a zároveň vyjadrila úprimnú sústrasť rodine.

Igor Matovič: V tento smutný deň chcem Vám priniesť jeden malý trošku úsmevný príbeh z Ríma

"Boli sme s Pavlínkou a dosť veľkou skupinou ľudí z Harichoviec. Po obhliadke chrámu sv. Petra sme sa vybrali na ubytko. Tu jedného fiškusa napadlo - poďme urobiť prepadovku kardinálovi Tomkovi. Nebolo treba prehovárať," píše na sociálnej sieti Igor Matovič. "Do minútky sme zazvonili - ozvala sa sestrička po taliansky … a ja suverénne po slovensky: “Dobrý deň, pán kardinál Tomko nie je náhodou doma?”. Nastalo krátke ticho a zrazu už v slovenčine: “Je a čo by ste si priali?” … “Nič, len sme ho chceli pozvať na zmrzlinu.” … zase nastala pár sekundová odmlka, asi sestrička trošku predýchavala. “To vážne?” … “Jasné. My sme pútnici zo Slovenska a chceli by sme sa s ním veľmi stretnúť"," dodáva Igor Matovič a ďalej píše o tom, ako im sestrička povedala, kde môžu kardinála zastihnúť. S kardinálom nakoniec strávili viac ako hodinu. "Vtedy mal 90, napriek tomu plný života, vtipu a s úplne jasnou mysľou. Ďakujem za tie chvíle, Ďakujem za Váš príkladný život. Odpočívajte v pokoji a myslite na nás, svojich rodákov," napísal na záver Igor Matovič.

Úprimnú sústrasť na sociálnych sieťach vyjadrujú aj ďalší politici a politické strany. "Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca. Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke," uviedol  líder strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy