Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ceny rastú, výstavby v obciach sa zastavujú. Navyšovanie eurofondov má jeden háčik
Zdielať na

Ceny rastú, výstavby v obciach sa zastavujú. Navyšovanie eurofondov má jeden háčik

BRATISLAVA / Vysoké ceny stavebných materiálov mnohým obciam ohrozili výstavbu kanalizácie či škôlok. Pomôcť malo ministerstvo pre investície, no po týždni od ohlásenia dofinancovania projektov prišlo rozčarovanie. Mnohých stavieb sa totiž týkať nebude a samosprávam chýbajú informácie.

V obci Jasenov pri Humennom majú v schvaľovacom procese viaceré projekty, napríklad výstavbu kanalizácie, chodníkov či zberného dvora. Starostka ale povedala, že navýšenie rozpočtu sa bude týkať len projektov pod ministerstvom Remišovej, v prípade Jasenova iba chodníkov. Pri tom už pred týždňom ministerka sľúbila pomoc obciam, ktorým pre infláciu neúnosne zdraželi investičné projekty financované z eurofondov. "Je pekné, že sa uvažuje o dofinancovaní, ale na druhej strane je škoda, že sa to netýka všetkých projektov," oznámila starostka Lucia Sukeľová.

Presný manuál nedostali

Zatiaľ to vyzerá tak, že si obce v prípade navyšovania budú musieť zobrať úver a ten im následne ministerstvo refunduje. Nie každá obec si ale môže alebo chce vziať úver. Viac podrobnejších informácií by privítala aj bardejovská samospráva. "Máme síce metodické usmernenie od pani ministerky Remišovej. To sa ale týka projektov realizovaných cez IROP a bohužiaľ nie je možnosť iných operačných programov," uviedol Štefan Hij z mestského úradu Bardejov.

Kvôli rastúcim cenám stavebných materiálov museli v Prievidzi zastaviť dva veľké projekty: výstavbu jaslí a vodozádržných opatrení. Projekty v hodnote za viac ako 600 000 eur pripravovali niekoľko mesiacov, no nezrealizujú ani jeden. Mesto nemohlo navýšiť sumu a preto dodávatelia od realizácie odstúpili.

O oneskorenej pomoci hovorí aj odborník na eurofondy. To, že ceny stavebných materiálov vyletia prudko nahor, bolo podľa neho zrejmé už počas vrcholiacej pandémie COVIDu. "Navyše je to pomoc, ktorá je selektívna," dodal odborník Tamás Szöke. Ako upozorňuje, množstvo obcí financuje svoje projekty aj z iných programov, napríklad čističky vôd či odpadové hospodárstvo, no argument, že si ich majú zastrešiť ich vlastné rezorty, podľa neho neobstojí. Apeluje na to, aby pri príprave vzorových zmlúv o poskytnutí dotácie pre budúce obdobie mysleli na situáciu, ktorá nastala vďaka COVIDu a vojne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy