Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pandemická situácia je stabilná, odborníci ale apelujú na kolektívnu zodpovednosť
Zdielať na

Pandemická situácia je stabilná, odborníci ale apelujú na kolektívnu zodpovednosť

BRATISLAVA / Pandemická situácia je dobrá a vyzerá to tak, že na jeseň by nás nemuseli čakať čierne scenáre. Odborníci hovoria, že nechcú ľuďom nič prikazovať, a preto zrejme už nebude treba preukazovať sa napríklad COVID Passmi pri vstupe do budov. Štatistikami infikovaných však ešte môžu zamávať navrátilci z dovoleniek či školáci.

Počet pozitívnych prípadov klesá a lôžka v nemocniciach sa postupne vyprázdňujú. Podľa odborníkov drvivá väčšina ľudí už ochorenie prekonala alebo sa zaočkovali. "Očakávame, že ako budú končiť dovolenky, ľudia sa budú vracať na svoje pracoviská, žiaci pôjdu do škôl, tak môže stúpnuť chorobnosť," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

Zábery ľudí lapajúcich po dychu na nemocničných lôžkach či sanitiek, ktoré privážajú pacienta za pacientom, by sa už nemali opakovať. "Pravdepodobne tá jesenná vlna nebude horšia než je táto letná a možno bude ešte lepšia, pretože tých ľudí, ktorí by nemali žiadnu imunitu, ktorá by ich chránila pred ťažkým priebehom koronavírusu, bude čoraz menej a menej," dodal infektológ Peter Sabaka.

Čoraz menší záujem o očkovanie cítia lekári aj v ambulanciách. "V tom povedomí ľudí je to také, že COVID už nie je nič závažné a tie priebehy sú ľahké. Tie priebehy sú ale ľahké u tých ľudí, ktorí sú zaočkovaní alebo tých, ktorí prekonali ochorenie," povedala hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre deti a dorast Elena Prokopová. Namiesto prísnych opatrení chce Úrad verejného zdravotníctva skôr poúčať ako prikazovať. "Čo sa týka sprísnenia, pravdepodobne by sme možno išli cestou zavedenia respirátorov v interiéri a podobne," upozorňuje však Mikas.

Odborníci aj naďalej apelujú na zodpovednosť jednotlivcov. Pokiaľ sa ľudia cítia byť ohrození po zdravotnej stránke v skupine neznámych ľudí, nie je žiadnou hanbou si nasadiť respirátor. Ministerstvo zdravotníctva navyše varuje pred ďalším nárastom prípadov. "Ministerstvo, hygienici, aj konzílium upozorňujú zariadenia a inštitúcie, aby si aktualizovali svoje pandemické pohotovostné plány tak, aby vedeli flexibilne reagovať na vývoj epidemiologickej situácie," znie vyjadrenie rezortu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy