Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turista spadol zo skaly. Na pomoc okrem horských záchranárov mu vyrazili aj leteckí
Zdielať na

Turista spadol zo skaly. Na pomoc okrem horských záchranárov mu vyrazili aj leteckí

MALÁ FATRA / V stredu, 10.augusta, popoludní sa v oblasti pod Tanečnicou v Malej Fatre zranil slovenský turista, ktorý spadol zo skaly. Okrem horských záchranárov mu na pomoc vyrazili aj tí leteckí zo Žiliny.

52-ročný Slovák počas túry nešťastne padol v Horných dierach. "Schádzal zo skaly, ktorá je približne dve metre vysoká, tam treba urobiť taký prekrok, a ten nejak nezvládol," hovorí Matej Sloviak z Horskej záchrannej služby Malá Fatra. Na pomoc mu vyrazili dve skupiny záchranárov. "Mal zlomený prst, podozrenie na pneumotorax, odreniny, ktoré sa museli ošetriť a menšie krvácania," priblížil Slovak.

Horskí záchranári ho ošetrili na mieste, práve pre podozrenie na pneumotorax a exponovaný terén, požiadali o pomoc aj leteckých záchranárov. "My sme medzitým, ako prišiel vrtuľník preniesli pacienta na transportom prostriedku na také miesto, kde ho mohli lepšie naložiť," povedal Sloviak.

"Lekárka bola k zranenému z vrtuľníka vysadená pomocou palubného navijaka. Pri jej príchode bol pri vedomí, bol v starostlivosti Horskej záchrannej služby a po jeho ošetrení v teréne ho opäť evakuovali lanovou technikou a následne preložili na palubu vrtuľníka," priblížila Zuzana Turočeková z ATE Poprad. 52-ročný Slovák na túre nič nepodcenil. "Turista bol kompletne vybavený obutie dobré tam sa nedá nič vytknúť," potvrdil Matej Sloviak. Z terénu turistu do žilinskej nemocnice previezol vrtuľník

Najčítanejšie správy