Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Premiér Fico na ministerstve kultúry. Šimkovičovú podporil v jej krokoch
Zdielať na

Premiér Fico na ministerstve kultúry. Šimkovičovú podporil v jej krokoch

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pracovný týždeň začal premiér Robert Fico kontrolnou návštevou na ministerstve kultúry. Aj napriek kritike kultúrnej obce a opozície premiér ministerku Šimkovičovú podporil v jej krokoch, či už je to zmena zákona o fondoch v rezorte, alebo zákon o RTVS. Tento zákon, o ktorom sa dlho diskutuje aj v rámci koalície, by sa mohol dostať už v stredu (24. 4.) na rokovanie vlády a následne na aktuálnu schôdzu parlamentu. Ministerka avizovala i ďalšie zmeny zákonov a audit napríklad aj v slovenskej národnej galérii, či múzeu.

​Ocenil Šimkovičovú za to, že rezort pod jej vedením napĺňa programové vyhlásenie vlády (PVV) o podpore slovenskej národnej kultúry. To je podľa neho aj dôsledok útokov voči ministerke. Premiér priblížil, že témou pondelkovej diskusie na rezorte kultúry boli pripravované projekty a legislatívne opatrenia vrátane financovania cirkví a náboženských spoločností či kultúry národnostných menšín.

Ministerka kultúry pripomenula doterajšie kroky rezortu pod jej vedením i plánované opatrenia v tomto roku. Avizovala, že ešte pred letom by mal parlament prerokovať novelizáciu zákona o kultúre národnostných menšín, zákon o ochrane pamiatkového fondu či zákon o múzeách a galériách, ministerstvo pripravuje aj zákon o štátnom jazyku. "V tomto prípade sme sa nechali inšpirovať zákonom vo Francúzsku," dodala. V procese prípravy je aj zákon o sponzorstve v kultúre.

​Šimkovičová spomenula tiež prioritizáciu kultúrnych pamiatok. "Meníme ich kategorizáciu podľa vzoru z iných krajín," upozornila. Vysvetlila, že vzhľadom na obmedzené zdroje je potrebné aj v prípade kultúrnych pamiatok stanoviť priority pre ich obnovu. Šimkovičová uistila aj o čerpaní eurofondov v novom programovom období na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu. "V tomto roku budú rekonštruované prvá budova Matice Slovenskej, budova Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku, Dom majstra Pavla v Levoči. Pri ďalších projektoch sa pracuje na dokumentačnej príprave," priblížila.

Ohlásila tiež hĺbkový audit v Slovenskej národnej galérii (SNG) a Slovenskom národnom múzeu (SNM). Generálny tajomník služobného úradu MK Lukáš Machala taktiež na tlačovej konferencii dementoval špekulácie v médiách, že by sa mal stať novým generálnym riaditeľom verejnoprávnej televízie a rozhlasu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy