Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Medzinárodná vedecká blamáž. Slovensko nezaplatilo poplatky CERNu, spolupráca je ohrozená
Zdielať na

Medzinárodná vedecká blamáž. Slovensko nezaplatilo poplatky CERNu, spolupráca je ohrozená

BRATISLAVA / Slovensko je členom CERN-u, teda Európskej organizácie pre jadrový výskum, čo sa nám asi najviac spája s obrovským hadrónovým urýchľovačom častíc vo Švajčiarsku. Na výskume sa podieľa niekoľko špičkových slovenských vedeckých tímov, ktoré nám robia dobré meno. Členstvo si ale vyžaduje aj určité zmluvné poplatky a príspevky. Tie podľa tvrdení viacerých vedcov slovenská strana za tento rok neuhradila vôbec alebo iba čiastočne. Okrem medzinárodnej blamáže tým môžu utrpieť aj projekty, na ktorých naši vedci pracujú.

Slovenská akadémia vied spolu s ďalšími slovenskými univerzitami spolupracuje s CERN-om na štyroch veľkých projektoch. Ministerstvo školstva ale nezaplatilo zmluvné poplatky, spolupráca je preto ohrozená. "Slovensko ako členská krajina CERN-u je povinná každý rok uhradiť členský príspevok vo výške približne 5,5 milióna švajčiarskych frankov," uviedol člen predsedníctva SAV Martin Venhart. Ide o zhruba šesť miliónov eur. Okrem toho má podľa zmluvy každý člen zaplatiť členské v rámci experimentálnych projektov, do ktorých vstupuje. "Slovensko je v CERN-e oficiálnym členom štyroch veľkých kolaborácií - dva sú na vlajkovej lodi - experimenty ATLAS a ALICE, sme členskou krajinou NA62 a ISOLDE," dodal Venhart.

Ročné poplatky sú spolu niekoľko stotisíc až milión eur. "Splatnosť vypršala už v lete, napriek tomu k dnešnému dňu je uhradených len 50 percent," opísal Venhart. Uhradené vraj nie sú ale ani ďalšie zmluvné poplatky k projektom. Tri z nich len čiastočne, projekt ISOLDE vôbec. Vážny problém s peniazmi od ministerstva školstva majú aj na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky, ale potvrdili nám to iba mimo kamery. Vážna situácia je vraj aj v Prešove a zúfalá v Košiciach na Ústave experimentálnej fyziky. "Sme tento rok ešte žiadne peniaze nedostali. Prevádzkujeme počítačovú farmu výkonnostne najväčšiu na Slovensku, čo sa týka výpočtov," povedal Pavol Stríženec z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.  Tá je napojená na medzinárodnú sieť, čo znamená, že ak sieť padne, dáta zmiznú pre celý svet. Obrovskou položkou je elektrina.

Ministerstvo školstva tvrdí, že toto nie je celkom v jeho rukách. Členské príspevky a príspevky na činnosť medzinárodných organizácií, s ktorými má Slovensko zmluvné záväzky, býva hradené z programu, ktorý spadá pod ministerstvo zahraničia. Tam však peniaze chýbajú. "V súčasnosti deficit dosahuje výšku cca 6,5 milióna eur a rozpočtový limit dlhodobo neumožňuje ministerstvu školstva plné krytie úloh a medzinárodných záväzkov Slovenskej republiky, ako napríklad CERN-u," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. 

Podľa ministerstva sa podarilo zatiaľ vykryť len zhruba polovicu nákladov na činnosť domácich projektov súvisiacich s CERN-om. Ministerstvo zároveň rokuje s ministerstvom financií o navýšení rozpočtu. "Je predpoklad dofinancovať tieto záväzky v súčinnosti s ministerstvo financií do konca roka 2019," dodala Pivarčiová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy