Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Jankovská odišla z postu štátnej tajomníčky s nemalým odstupným. Ministerstvo tají, koľko jej vyplatili
Zdielať na

Jankovská odišla z postu štátnej tajomníčky s nemalým odstupným. Ministerstvo tají, koľko jej vyplatili

BRATISLAVA / Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, ktorej meno sa škandalózne objavuje v údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom neodišla z ministerstva naprázdno.

Keď bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská odchádzala z ministerstva spravodlivosti, hovorila o mediálnom lynči a o verejnej poprave. Napriek týmto dramatickým vyjadreniam si ale pravdepodobne prilepšila o tisíce eur, keďže zo zákona má právo na odstupné vo výške trojnásobku mesačnej mzdy. "Je to na základe zákona, ministerstvo spravodlivosti musí ctiť zákon a proste keď niekto má zákonný nárok, nemôžeme to ignorovať," vysvetľuje minister Gábor Gál. 

 "Pán minister inú možnosť, ako vyplatiť odstupné nemal. Tak hovorí zákon," postavil sa na stranu ministra aj premiér Peter Pellegrini. Ministerstvo najprv odmietlo upresniť sumu, ktorú Jankovská dostala ako odstupné. Potom ale minister prisľúbil, že to zverejní. "Sprístupnenie predmetných informácií sa nachádza aktuálne v konaní o opravnom prostriedku, v ktorom rozhodne minister spravodlivosti SR ako druhostupňový orgán. Informáciu o rozhodnutí následne sprístupníme," stojí v stanovisku ministerstva. 

"Pani Jankovská napáchala mnoho prehreškov, obávam sa, že aj mnoho trestných činov, takíto ľudia nemajú dostať odstupné, ale spravodlivý súd," myslí si na druhej strane  šéf SaS Richard Sulík. 

O tom či a s akým odškodným odišli bývalý policajný prezident Tibor Gašpar či ex-šéf NAKA Robert Krajmer, sa TV JOJ na ministerstve vnútra nedozvedela.

Na úrade vlády sa TV JOJ pýtala aj na to, či dostali odškodné bývalý tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň či ex-poradkyňa Roberta Fica Mária Trošková, ktorí museli odísť pre kontakty s dnes už právoplatne odsúdeným drogovým dílerom Antoninom Vadalom.

"Pánovi Viliamovi Jasaňovi a pani Márii Troškovej nevznikol nárok na odstupné pri ukončení pracovného pomeru na Úrade vlády SR a odstupné im nebolo vyplatené," vyjadril sa Úrad vlády SR. 

Minister spravodlivosti Gábor Gál zároveň v pondelok podal návrh na disciplinárne konanie voči už sudkyni Monike Jankovskej. Dôvodom je porušenie povinnosti sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti a to po celý čas trvania funkcie sudcu. Minister spravodlivosti SR má za to, že predmetný disciplinárny návrh nie je v rozpore s prípadným trestným konaním. Prípadné trestné konanie by sa mohlo vzťahovať na iné skutky sudkyne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy