Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Andruskó chce vypovedať o korupcii či zneužívaní právomoci Sakovej a Richtera. Obaja sa voči podozreniam bránia
Zdielať na

Andruskó chce vypovedať o korupcii či zneužívaní právomoci Sakovej a Richtera. Obaja sa voči podozreniam bránia

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Obvinený Zoltán Andruskó v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej počas dohadovania o výške trestu vyhlásil, že chce vypovedať aj o korupcii alebo zneužívaní právomocí dvoch ministrov súčasnej vlády. Podľa medializovaných informácií má ísť ministerku vnútra Denisu Sakovú a ministra práce Jána Richtera. Obaja sa voči vzniknutej situácii ohradili, že sa žiadnej protiprávnej činnosti nedopustili. Ministerka Saková vyhlásila, že ona má svedomie čisté.

Meno Sakovej a Richtera malo zaznieť počas dohadovania o vine a treste pre Zoltána Andruskóa, spravodajskému portálu Aktuality.sk to potvrdil zdroj, ktorý si neželá byť menovaný. 

"Svedomie mám čisté, neviem o žiadnej protiprávnej činnosti, ktorej som sa údajne mala dopustiť. Som pripravená plne spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Sama som veľmi zvedavá, čo obvinený a väzobne stíhaný pán Andruskó po 13 mesiacoch ide povedať. Niekomu asi vadí, že polícia za môjho ministrovania dosahuje veľmi dobré výsledky. Následne k vyjadreniam tohto pána zaujmem stanovisko, nemám skutočne žiadne informácie ani vedomosť o tom, že by som sa mala niečoho protiprávneho dopustiť," uviedla pre TV JOJ Denisa Saková. 

"Mám len informácie, ktoré vyplývajú z vašich otázok. Nemám tušenie, akej protizákonnej aktivity som sa mal údajne dopustiť, žiadnej si nie som vedomý. Samozrejme, rád budem odpovedať na konkrétne otázky, nemám však nateraz žiadne konkrétnejšie informácie o čo by sa malo jednať a pána Andruskóa nepoznám. Žiaľ, za vyše 7 rokov v pozícií ministra som už zažil viaceré lživé obvinenia a zlomyseľné ohovárania," vyhlásil pre TV JOJ minister Ján Richter. 

O tom, že chce obvinený vypovedať aj o korupcii alebo zneužívaní právomocí dvoch ministrov súčasnej vlády, informovali obhajcovia poškodených rodín v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.  "Bola to veľmi všeobecná úvaha, kde pán Andruskó povedal, že veď on vie vypovedať potenciálne aj o iných veciach a spomenul ich v jednej vete," uviedol advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic. 

"Podstatné pre mňa je, že sa to nedostalo do protokolu, čo považujem za neobvyklé. Pokiaľ pán Andruskó tam začal oznamovať trestnú činnosť nejakých iných osôb, v tom okamihu bolo potrebné, aby toto prokurátor zaprotokoloval," podotkol Roman Kvasnica, advokát rodiny Kušnírovej. 

Premiér tvrdí, že ak bude mať Andruskó zásadné informácie, mala by to polícia prešetriť. "Netuším kto by to mal byť, ale ak niekto niečo urobil, alebo porušil zákon, tak pre mňa je irelevantné aké politické tričko má. Ja nebudem nikoho kryť a nebudem nad nikým držať ochrannú ruku," vyhlásil Pellegrini. 

O naplnení dohody o vine a treste bude v najbližších dňoch rozhodovať Špecializovaný trestný súd. Ak by ale súd nesúhlasil, bezpodmienečne by mal byť v tejto veci vypočutý prokurátorom.

Padli prvé obžaloby v prípade Kuciak 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok 21. októbra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu na obvinených Mariana Kočnera a ďalšie tri osoby v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ján Kuciak a Martina Kušnírová boli zavraždení 21. februára 2018.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd 21. októbra obžalobu na obvinených T. Sz., M. M., A. Zs. a M. K. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a pre ďalšie trestné činy. Obžaloba bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy," uviedla hovorkyňa s tým, že jeden skutok sa týka vraždy poškodeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhý skutok sa týka vraždy Petra Molnára.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy