Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vráti sa dôveryhodnosť v justíciu? Vláda pripraví nové legislatívne znenie použiteľné na sudcov a prokurátorov
Zdielať na

Vráti sa dôveryhodnosť v justíciu? Vláda pripraví nové legislatívne znenie použiteľné na sudcov a prokurátorov

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini sa rozhodol aktuálnu situáciu v spoločnosti, a teda najmä narušenú dôveryhodnosť v justícii, riešiť rokovaním za okrúhlym stolom. Na odborné pracovné stretnutie prišli policajný prezident Milan Lučanský, ministerka vnútra Denisa Saková, minister spravodlivosti Gábor Gál. Nečakane po PN prišiel aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Okolo novinárov prešiel ale bez slova. Rokovanie však prinieslo aj výsledok - vláda v najbližších hodinách pripraví znenie legislatívnych návrhov, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom.

Cieľom stretnutia, ktoré zvolal premiér bolo navrhnúť možné legislatívne zmeny zamerané na reformu súdov a prokuratúry. Policajný prezident Milan Lučanský sa na rokovaní vyjadril," že aktuálne zákony sú nastavené dobre, netreba ich zásadne meniť, len dodržiavať."  Predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková pred rokovaním novinárom nechcela prezradiť s akými konkrétnymi návrhmi prichádza.  

Pellegrini nechce lacné návrhy ako "Lex Jankovská"

Rokovanie výsledky nakoniec aj prinieslo. Vláda pripraví znenie legislatívnych návrhov, ktoré zabezpečia zákonné a včasné vyvodenie zodpovednosti voči sudcom a prokurátorom. Pellegrini tvrdí, že nechce, aby to boli lacné návrhy „Lex Jankovská“ alebo „Lex Trnka“. Podľa premiéra pochybenie jednotlivcov ohrozuje službu slušných sudcov a prokurátorov, ktorí denne rozhodujú o dôležitých veciach.

"Rozhodli sme sa konať vecne, racionálne s tými, ktorí problematike aj rozumejú. Na stretnutí sme jasne povedali aj s pánom ministrom Gálom, že nemienime zovšeobecňovať a tvrdiť, že celé súdnictvo a prokuratúra sú zlé. Spoločne sa musíme vysporiadať so zlyhaniami jednotlivcov. Či už ide o kauzu Gorila, alebo zvukovú nahrávku Mariana Kočnera a bývalého generálneho prokurátora- Dobroslava Trnku," povedal Pellegrini. Podľa premiéra je kľúčové, aby nová legislatíva, ktorú pripraví ministerstvo spravodlivosti, ešte dnes zamedzila podobnému správaniu sa v budúcnosti. Pellegrini tiež dodal, že ľudia, ktorí páchali trestnú činnosť, musia byť spravodlivo a exemplárne potrestaní. 

Ministerstvo spravodlivosti analyzuje možné legislatívne úpravy od konca augusta tohto roka, keď voči niektorým sudkyniam a prokurátorovi zasiahla polícia. "Odvtedy analyzujeme naše možnosti. Hovorili sme, že náš právny poriadok je dobrý, pretože počíta s tým, že aj medzi sudcami alebo prokurátormi môžu byť ľudia, ktorí zlyhajú a spáchajú trestný čin. Na to je inštitút vznesenia obvinenia konkrétnej osobe, na základe ktorého má minister spravodlivosti alebo generálny prokurátor dostatočné páky," vyjadril sa Gál. Podľa jeho slov každá zúčastnená strana predniesla na dnešnom pracovnom stretnutí svoje vlastné návrhy. Na ministerstve následne budú pokračovať pracovné skupiny, ktoré ich zjednotia a prenesú do konkrétnej legislatívy. Aké bude jej znenie, kompetentní nespresnili.

Nová legislatíva sa možno nebude dať na podozrivých použiť

Vláda sa chce pri právnej úprave zákona vyhnúť možnému konfliktu s ústavou a tiež takzvanej retroaktivite, keďže právne predpisy nemôžu platiť spätne. "Musíme si byť istí, že naše návrhy nebudú napadnuteľné na Ústavnom súde SR, nebudú retroaktívne a nezabránia tomu, aby sa podozriví ľudia vyhli trestnoprávnej zodpovednosti," dodal Gál. Ak aj ministerstvo pripraví novú legislatívu, nie je celkom zrejmé, či sa bude dať použiť na v súčasnosti podozrivé osoby.

​Premiér vyhlásil už v nedeľu, že závažné podozrenia o korupčnom správaní sa politikov či iných predstaviteľov štátu si vyžadujú odbornú diskusiu a nie silné reči. Urobil tak na margo zverejnenej nahrávky Gorila, ktorú TV JOJ dostala v utorok večer do redakcie emailom. Tá súvisí aj s údajnou komunikáciou medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom, ktorú zverejnil Denník N. Podľa premiérových slov je teraz Slovensko v takzvanej očistnej fáze.

Konám, a budem robiť všetko preto, aby som pomohol napraviť povesť prokuratúry a súdnictva. V pondelok sa stretneme s kompetentnými a budeme hovoriť o tom, ako ešte môžeme samočistiacim orgánom samospráv rozviazať ruky pri takýchto komplikovaných prípadoch. Musí to byť odborná diskusia, pretože je tam tenká hranica medzi nezávislosťou inštitúcií a zásahom politikov," uviedol premiér deň pred rokovaním za okrúhlym stolom.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy