Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Premiér Pellegrini: Slovensko je v očisťovacej fáze, s Ficom som o nahrávke Gorila ešte nehovoril
Zdielať na

Premiér Pellegrini: Slovensko je v očisťovacej fáze, s Ficom som o nahrávke Gorila ešte nehovoril

BRATISLAVA / Závažné podozrenia o korupčnom správaní sa politikov či iných predstaviteľov štátu si vyžadujú odbornú diskusiu a nie silné reči. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini počas televíznej politickej diskusii na margo zverejnenej nahrávky Gorila, ktorú TV JOJ dostala v utorok večer do redakcie emailom. Tá súvisí aj s údajnou komunikáciou medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom Trnkom, ktorú zverejnil Denník N. Podľa premiérových slov je teraz Slovensko v takzvanej očistnej fáze.

K udalostiam, ktoré posledné dni doslova hýbu Slovenskom a vyhnali do ulíc opäť tisícky protestujúcich ľudí, sa vyjadril premiér Pellegrini v politickej diskusii na TA3. "Chcem povedať, že som rád, že tieto veci prichádzajú na povrch, pretože Slovensko je v ďalšej očistnej fáze. Je to jediný spôsob, ako sa vysporiadať s minulosťou. Môžem garantovať, že orgány činné v trestnom konaní voľné ruky a opäť musí platiť, padni komu padni," povedal Pellegrini.

Podľa jeho slov budú v pondelok 21. októbra na stole konkrétne legislatívne zmeny. "Konám, a budem robiť všetko preto, aby som pomohol napraviť povesť prokuratúry a súdnictva. V pondelok sa stretneme s kompetentnými a budeme hovoriť o tom, ako ešte môžeme samočistiacim orgánom samospráv rozviazať ruky pri takýchto komplikovaných prípadoch. Musí to byť odborná diskusia, pretože je tam tenká hranica medzi nezávislosťou inštitúcií a zásahom politikov," poznamenal. 

Pellegrini s Ficom o nahrávke Gorila ešte nehovoril 

Redakcia spravodajstva televízie JOJ dostala v utorok vo večerných hodinách e-mail s odkazom na stiahnutie súboru v mp3 formáte s názvom Gorila. Ide o zvukovú nahrávku, ktorej pravosť zatiaľ nemožno verifikovať, no celkovo ide o takmer 39 hodín zvukového záznamu. Už v úvode je počuť hlasy, ktoré majú podľa zverejneného analytického prepisu patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta.

V zvukových nahrávkach, ktoré boli uverejnené, sa objavuje aj meno predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. Podľa Pellegriniho musí na tieto informácie odpovedať samotný Fico. Pellegrini tiež dodal, že sa s Ficom o nahrávkach nerozprával. "Povedal som, ak má nahrávka 39 hodín, kde sa hovorí o korupcii, tak údajná účasť pána Fica tvorí jedno percento možno. My sme spolu o tom ešte nehovorili. Teraz ale nebudem advokátom, ak je potrebné, aby boli určité veci vysvetlené, musia ich aktéri vysvetľovať. Ja som v byte nebol, ani s ním, musíte si ho zavolať a opýtať sa jeho," doplnil Pellegrini.

Gang Kočnera 

Pellegrini reagoval aj na výzvu niektorých opozičných strán, ktoré chcú okrúhly stôl, na ktorom by sa pripravil ústavný zákon, ktorý by pomohol v obdobných prípadoch. Premiér označil spojenie Igora Matoviča (OĽaNO), Borisa Kollára (Sme rodina) a Richarda Sulíka (SaS) za gang Mariana Kočnera, s ktorým o týchto témach odmieta diskutovať. "Témy treba riešiť odborne a nie politickými silnými rečami. Nehnevajte sa, ale mňa vyzýva niekto, kto sám chodil za Marianom Kočnerom. Jeden s ním raňajkoval, druhý za ním chodil a tretí z týchto pánov sa s ním stretával na lyžovačke. Ak bude treba zvolať okrúhly stôl, určite nie s týmito pánmi," dodal. Opozičné strany avizovali, že pokiaľ Pellegrini diskusiu neotvorí, bude čeliť opäť odvolávaniu v NR SR.

K nahrávke Gorila sa vyjadril aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Kyselica a iní: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy