Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pellegrini vyhlásil vojnu nepoctivým chatárom a rybárom. Len v okolí Domaši sú tri stovky nelegálnych stavieb
Zdielať na

Pellegrini vyhlásil vojnu nepoctivým chatárom a rybárom. Len v okolí Domaši sú tri stovky nelegálnych stavieb

DOMAŠA / Premiér Peter Pellegrini vyhlásil vojnu nepoctivým chatárom a rybárom. Len v okolí vodnej nádrže Domaša sú tri stovky nelegálnych stavieb, prístreškov, či búd. Vláda sa teraz zastala obcí, ktoré s týmto neduhom bojujú už roky. Dokonca je pripravená financovať likvidáciu čiernych stavieb. Obce by si to totiž pri svojich rozpočtoch ani nemohli dovoliť.

Na brehu Domaše existujú časti, ktoré nehyzdia žiadne nepovolené objekty či prístrešky. Avšak sú miesta, na ktorých by ste si peknú fotku neurobili. "V okolí Domaše je viac ako 300 čiernych stavieb," uviedol Radovan Kapráľ, starosta Kvakoviec. 

​V apríli minulého roku, na Domaši vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity. Zvýšená vodná hladina zaplavila a pripomenula roky pretrvávajúci problém s nelegálnymi prístreškami nepoctivých rybárov a chatárov. Starostovia sú zúfalí. S kompetentnými ministerstvami si dopisujú už roky. Zatiaľ bez výsledku. Tvrdia však, že legislatíva je slabá a oni majú často zviazané ruky. A v spore obcí a nepoctivý chatár, či rybár ťahajú za ten kratší koniec. "V takom Rakúsku by skončil s obrovskou pokutou on, na Slovenku má problém, kto chce ten problém riešiť," povedal Radovan Kapráľ.

Teraz sa do toho obula aj vláda. Premiér na výjazdovom rokovaní poveril rezorty životného prostredia a spravodlivosti prípravou manuálu, ktorý by toto mal riešiť. Termín mali do konca septembra. "Je potrebné, aby sme s mechanizmami prišli a pred kamerami a pred vami všetkými začali likvidovať tieto čierne stavby," vysvetlil Peter Pellegrini, predseda Vlády SR. "Našim cieľom je, aby aj rybári mali sme priestor na koníček, ale musí to mať nejakú štábnu kultúru," dodal Radovan Kapráľ.

Starosta Kvakoviec navrhol už v minulosti obmedziť výkon rybárskeho práva. Tam, kde by bola čierna stavba, platil by zákaz rybolovu. Ministerstvo životného prostredia napriek tomu, že malo termín do konca septembra odkázalo, že aktuálne finalizuje práce na pripravovanom materiáli. "Treba ale brať do úvahy, že situáciu komplikuje fakt, že v danej lokalite ide o široké spektrum vlastníkov dotknutých pozemkov," informoval Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR. "Nebudeme brať ohľad ani na to, že sa nám bude niekto vyhrážať, že ak zvalíme čiernu stavbu, ktorá tam ani nemá tam, čo robiť, že ešte bude nás obviňovať, že tam mal nejaký cenný majetok," vyhlásil Peter Pellegrini. "Ja čakám aké riešenie kompetentní nájdu a my sa budeme tešiť," dodal starosta Kvakoviec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy